Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2010

“Er wordt maar wat aangerommeld in de zorg”

Verpleegkundige schrijft boek over misstanden bij zorg voor dementerenden

VOORHOUT – Regelmatig worden dementerenden in verzorgingstehuizen geconfronteerd met ondervoeding, fixeren en drogeren. Jolanda de Mooij heeft als verpleegkundige veel misstanden meegemaakt en heeft deze misstanden opgeschreven. Deze week verschijnt haar boek “Zorg naar eer en geweten”, waarin De Mooij vertelt hoe zij gewetensbezwaren kreeg bij het (moeten) verlenen van ondermaatse zorg en hoe haar strijd om de zorg te verbeteren tot nu toe verlopen is.

Door Joep Derksen
Drie jaar lang heeft De Mooij (49) aan het boek gewerkt, samen met haar dochter Milly van der Ploeg (25): aankomend arts en neuropsycholoog. Het is volgens de auteurs een educatief en kritisch boek over de zorgverlening, met als doel om er wat van te leren. De Mooij: “Ik heb in de zorg jarenlang met dementerenden gewerkt, ook hier in deze omgeving. Het is een leuke doelgroep en ontzettend fijn werk: dementerenden hebben mijn hart gestolen. Op een gegeven moment kwam ik als zorgcoördinator te werken bij een instelling in Haarlem: de kwaliteit van de zorg was daar verschrikkelijk en ver onder de maat. De mensen lagen daar zeker tot half een ’s middags te wachten op zorg. Er was te weinig personeel en het personeel dat er was, was te laag opgeleid. Het management was niet capabel en gaf onvoldoende sturing.”
“Er werd maar wat aangerommeld en opdrachten van artsen werden niet uitgevoerd. De dementerende patiënten leden onder meer aan doorligplekken of hadden te weinig vocht. Ik werd geconfronteerd met huilende familieleden en wilde er wat aan doen. Een arts vroeg me of ik een analyse wilde maken van de zorg, maar toen mijn manager hier achter kwam, werd ik op non-actief gesteld. Na protesten van mijn collega’s kwam ik weer terug en werd die manager weggeplaatst. Over deze ervaringen gaat een hoofdstuk van het boek.”
Veranderen
De Mooij vertelt de reden waarom ze haar ervaringen in boekvorm wilde gieten. “Ik besefte dat als ik daadwerkelijk iets wil veranderen aan de misstanden met dementerenden in de zorg, ik dat niet kon van binnenuit. Maar via een goed geschreven boek heeft het meer kans van slagen. In mijn boek geef ik dan ook tips ter verbetering, maar daarnaast licht ik ook de positie van de zorgverlener toe. Zo moet het vastbinden van mensen alleen als laatste redmiddel gebeuren en enkel uit veiligheidsoverwegingen. Ook moeten cliënten meer mogelijkheden hebben tot houvast in de inrichting: dit voorkomt het vallen.”
De auteur haakt in op de actualiteit: “Ik heb niet bij de Agnes gewerkt, maar het is tekenend hoe daar met ouderen omgegaan wordt. Die mensen hebben zoveel jaren hard gewerkt. Je bent oud en wilt van een rustige dag genieten, maar je wordt voorgelogen over het terugverhuizen naar de oude locatie in het dorp Voorhout. Er is niets slechter voor oude mensen dan verandering en onzekerheid.”
Van der Ploeg vertelt: “Zelf werk ik al tien jaar met dementerenden en ik zie dezelfde dingen gebeuren. In het boek zorg ik voor de aanvulling en psychologische inslag en vertel waarom bepaalde dingen in de zorg gebeuren. Ook geef ik informatie over wat dementie is en hoe het zich uit.” De beide auteurs besluiten: “We willen bereiken dat de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen naar een hoger plan wordt getild. Misstanden komen niet alleen door kwaliteitsgebrek, maar er zijn ook andere redenen. Er moeten meer mensen in de zorg komen en het beroep zorgverlener moet een beter imago krijgen. Het is namelijk een dankbaar beroep en verdient meer respect en aanzien.”
Het boek “Zorg naar eer en geweten” is te koop bij Hoek Boek in Voorhout, maar ook te bestellen bij andere boekhandels. ISBN: 978-94-6107-013-5, prijs: 14,90 euro. Voor meer informatie: www.verpleegkundigeboeken.nl.