Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2010

‘Zingen is goed voor de gezondheid’

Zeemanskoor viert 10-jarig bestaan met gratis concert

LISSE – Zeemanskoor De Torren viert zaterdag 3 juli met een gratis concert op ’t Vierkant haar tienjarig bestaan. De meer dan vijftig mannen zingen hartverwarmende zeemansliederen, waarmee de zeelui op de vroegere zeilvaart het werkritme aangaven. Ook burgemeester Corrie Langelaar heeft een zwak voor deze vorm van vermaak: zij opent het concert om 13:00 uur. Vervolgens geeft het Zeemanskoor De Torren maar liefst vier optredens van 45 minuten.
Kees van der Helm introduceert Zeemanskoor De Torren: ‘Het koor is ontstaan vanuit het Contact Oud Mariniers (COM) en werd op 28 juni 2000 opgericht. Ons repertoire bestaat uit zeemansliedjes en shanty’s en we hebben een hele schare aan trouwe 55+ fans. Maar wanneer we optreden, en dat is zo’n 35 keer per jaar, blijven ook de jonge mensen staan om echt te luisteren. Deze muziek gaat namelijk echt nog ergens over en bij velen komen jeugdherinneringen boven.’
Het zeemanskoor heeft leden uit de gehele Duin- en Bollenstreek en treedt niet alleen op bij bruiloften en partijen of bejaarden- en verzorgingstehuizen. Zeer regelmatig is het koor ook te beluisteren bij gelegenheden van oud-mariniers en eens per vijf jaar treden De Torren op in Ahoy Rotterdam. Ook dit jaar weer, op 11 december ter gelegenheid van het 345-jarig bestaan van de Mariniers.
Met recht is Van der Helm trots op ‘zijn’ zeemanskoor. We hebben al twee cd’s gemaakt, waarvan in totaal meer dan 4.600 exemplaren verkocht zijn. Er komt een derde cd aan en hiervoor zijn we bezig om ons repertoire uit te breiden. Ons koor is uniek waar het gaat om het zingen van liedjes uit de oost, zoals Ajoen Ajoen of Sarinah, het kind uit de Dessa. Dat waren liedjes die de kinderen vroeger op school in Indonesië leerden. Maar ook oefenen we nu volop met nummers als “Deze zee” van Rob de Nijs en “De oude man en de zee” van Dana Winter.

Hij nodigt iedereen uit om op 3 juli te komen genieten van de optredens van Zeemanskoor De Torren. ‘Dit is een gratis concert aan de Lissese bevolking en we doen het voor onze trouwe fans. Maar ook voor de leden van het zeemanskoor is het een genot, want zingen maakt je blij en je vergeet je zorgen erdoor. En volgens mij is zingen nog goed voor de gezondheid ook.’