Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 september 2010

Brede steun voor bezuinigingsplannen

TEYLINGEN – Het lijkt erop dat de massale protesten tegen het bezuinigen op de culturele sector en de sportverenigingen weinig resultaat zullen hebben. Deze conclusie kon donderdag 2 september getrokken worden na het horen van 12(!) insprekers en de daaropvolgende reacties van het college van burgemeester en wethouders. “Minder structureel geld en meer incidenteel geld”.

De insprekers vertegenwoordigen met name verenigingen en stichtingen uit de cultuur-, sport- en zorgsector. Ze spraken hun vrees uit dat bezuinigingen zouden leiden tot sluiting van prachtige voorzieningen, zoals de bibliotheekvestigingen in Voorhout en Warmond of de kinderboerderij in Voorhout. Burgemeester Sander Schelberg vertelde na alle insprekers te hebben aangehoord op vriendelijke toon: “U hebt al uw zorgen bij ons neergelegd en die zorgen worden door de gemeenteraad met u gedeeld. Weet één ding zeker dat de leden van zowel de raad als het college heel goed naar u hebben geluisterd en uw zorgen delen.”

Wethouder Leo van der Zon (VVD) liet weten dat de gemeente Teylingen van koers wijzigt en dat dit tot “pijnlijke keuzes zal leiden”: “We willen overgaan van een situatie waarin we minder structureel geld uitgeven en meer incidenteel geld besteden om zaken voor elkaar te krijgen en de mensen te enthousiasmeren. We willen zeker gebruik maken van de expertise van de inwoners. We willen onze vangnetfunctie als overheid niet overboord zetten; we zijn er voor de mensen die het echt nodig hebben. We zijn ons als college ervan bewust dat de gemeenteraad voor moeilijke en pijnlijke keuzes staat waar het gaat om op welke vlakken bezuinigd moet worden, maar deze bezuinigingen zijn noodzakelijk om een gezonde gemeente te krijgen.”
Al heel snel bleek tijdens de daaropvolgende algemene beschouwingen dat het college, waar het gaat om de bezuinigingsplannen, steun krijgt van een overgrote meerderheid van de gemeenteraad. Enkele kanttekeningen werden geplaatst door de verschillende partijen, maar dan ging het met name om het niet plaatsen van een groot reclamebord langs de A44 en het niet opzetten van een groot zeilevenement. Maandag 6 september volgt het tweede deel van de vergadering; dan wordt gesproken over de collegeplannen om te bezuinigen op sport, onderwijs en cultuur en de sectoren welzijn en zorg.