Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

GOM gaat op de pof leven

LISSE – De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan de economische herstructurering van de Bollenstreek, dan aan het opzetten van landschapsprojecten. Hierdoor worden zaken als de ecologische hoofdstructuur het eerste kind van de rekening van de aankomende miljardenbezuinigingen. Robert Boom, projectleider ad interim van de GOM presenteerde tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur de plannen van de GOM.

Boom: ‘Totdat het rijk en de provincie bijdragen aan zaken als de ecologische hoofdstructuur, krijgen landschapsprojecten van de GOM een lagere prioriteit. We richten ons op de economische herstructurering van de Greenportsector. Samen met de ondernemers gaan we de herstructurering van het buitengebied vorm geven. De kosten van deze herstructureringsopgave zijn 117,2 miljoen euro als we de hele structuurvisie realiseren. Dit bedrag hebben we niet. De GOM stond voor de vraag of we onze ambitie gaan bijstellen of dat we alvast rekening houden met rijksgelden die bij een hoogconjunctuur onze kant op kunnen komen.’
Ieder weldenkend mens kiest voor het bijstellen van de ambities, aangezien de afgelopen jaren ons wel hebben geleerd dat het niet goed is om op de pof te lezen. Voor de GOM lijken echter andere economische regels te gelden, want Boom liet weten dat de GOM de ambities niet naar beneden bijstelt en alvast ‘anticipeert op toekomstige rijksbijdragen’.

In het meerjarenprogramma van uit te voeren projecten staan Kloosterschuur Trappenberg, Delfweg en het Vinkeveld Polder Zuid. Daarnaast moeten offensiefwoningen gerealiseerd worden en de verrommeling van kassen opgeruimd worden. Tevens moet nieuwe bollengrond gecreëerd worden als compensatie voor deze projecten, alsmede voor de woningbouwlocatie Bronsgeest in Noordwijk en ‘strategische grondaankopen ter facilitering van de herstructeringsopgave’.
De eerste projecten die vanaf december 2010 worden opgepakt zijn Kloosterschuur Trappenberg en Delfweg. De commissieleden reageerden uiterst lauw op alle informatie die over hen heen gestrooid werden. Alleen fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) wilde onder meer de garantie hebben dat het aantal hectare bollengrond 2625 zou blijven.