Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

Intrekken subsidie De Meerlanden kan dure grap voor gemeente worden

LISSE – Een garantstelling van 12 miljoen euro aan De Meerlanden door de Bollenstreekgemeenten kan een heel duur staartje krijgen. De Meerlanden had het besluit genomen om een vergistinginstallatie aan te schaffen en voorzag dat zij hiervoor, gedurende de periode van twaalf jaar, een jaarlijkse SDE-subsidie van 750.000 euro zouden krijgen.

Een voorwaarde voor deze subsidie was, dat de gemeenten die bij De Meerlanden zijn aangesloten, zich voor 12 miljoen euro borg zouden stellen. In april liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) nog weten dat die borgstelling vrijwel risicoloos zou zijn: ‘Het financiële risico van die 12 miljoen euro wordt voor het grootste deel afgedekt door de SDE-subsidie. We willen voorkomen dat De Meerlanden onnodig in liquiditeitsproblemen komt.’ Dinsdag 7 september liet Brekelmans echter weten dat De Meerlanden naar de SDE-subsidie kan fluiten.
Voor de gemeente Lisse bedraagt het financiële risico 588.600 euro. Brekelmans: ‘De Meerlanden ontvangt geen SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) voor de vergistinginstallatie, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Dit heeft tot gevolg dat het risico van de garantstelling door de gemeente groeit. De Meerlanden heeft een andere oplossing gevonden om het risico te verkleinen. Het gaat dan om een 15-jarige overeenkomst tot het leveren van gas. Het gaat dan om een gegarandeerde afname van gas aan tankstations van Ballast Nedam-CNG net.’ Het college oordeelt dat ‘op dit moment’ er geen financiële gevolgen zijn voor de gewijzigde inkomstengenerering. ‘Die doen zich pas voor als een derde partij een beroep doet op de garantstelling. Dat risico is vrij klein.’