Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

Lekkere hapjes tijdens Suikerfeest

NOORDWIJK – Overal in het land werd drie dagen lang het Suikerfeest gevierd; een teken dat de Ramadan voorbij was. Alle moslims van 12 jaar en ouder aten en dronken niet in de uren dat de zon aan de hemel stond. In de zomertijd is dat geen sinecure: dagelijks mocht een rechtgeaarde moslim niets nuttigen tussen 06:30 uur en 20:30 uur. Het doel van de Ramadan is om stil te staan bij de arme mensen in de wereld, die dagelijks geconfronteerd worden met het feit dat ze geen of weinig eten krijgen. Tegelijkertijd reinigt een periode van vasten het lichaam en de ziel.

Het Suikerfeest duidt het einde van de vastenperiode aan en in die drie dagen bezoeken vrienden en familie elkaar over en weer om gezamenlijk te genieten van vele heerlijke hapjes en zoetigheden. A. El Yaakoubi verzucht: ‘Gelukkig kunnen we eindelijk weer overdag eten, iets wat we dertig dagen lang tot de volle maan er weer was, niet konden doen. De eerste dagen van de Ramadan zijn het moeilijkst, maar als je het eenmaal gewend bent valt het weer mee. De laatste dagen van de Ramadan kijk je echter uit naar het moment dat het afgelopen is.”

Vrijdag 10 september vierden de moslims ook dat het jaar 1431 is begonnen: ‘Op deze dag is de profeet van Mekka naar Ordina gegaan’, laat Hassan Cherkaoui weten. ‘Als moslim zijn we eraan gewend om al vanaf ons 12de deel te nemen aan de Ramadan. Daarom is het voor ons niet moeilijk hieraan mee te doen. Ook mijn tienjarige dochter wilde dit jaar meedoen en ze hield het al die tijd vol. Ik ben trots op haar!’

Het vasten tijdens de Ramadan is een serieuze zaak, waar in de moslimwereld niet licht over wordt gedacht. ‘Mensen die tijdens de Ramadan stiekem eten, hebben aan het eind van de periode altijd spijt. Wanneer ze één dag gezondigd hebben, moeten ze twee maanden aan vasten inhalen. Of ze moeten voor die ene dag aan zestig mensen eten geven’, aldus Cherkaoui. Er zijn moslims die vanwege ziekte of hun lichamelijke gesteldheid niet zonder gevaar voor eigen leven kunnen vasten. Zij zijn dan ook vrijgesteld om deel te nemen aan de Ramadan. Maar, zonder verplichtingen zijn ze ook niet: ‘Als je ziek bent en niet kunt vasten, moet je geld aan de armen betalen. Dit geldbedrag moet evenveel zijn als de waarde van het eten dat je per dag eet. Als dat bijvoorbeeld 25 euro per dag is, betaal je 30 (dagen) keer 25 euro: 750 euro dus.’
De Suikerfeestdagen worden gevierd we met vrienden en kennissen en zowel allochtone als autochtone buren komen langs om de feestvierders te begroeten. ‘Wij gaan met Kerst weer bij onze buren langs’, informeert Cherkaoui enthousiast.