Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2010

“Het wordt een populair-wetenschappelijk boek”

Historische atlas van Noordwijk


Noordwijk – Volgend jaar verschijnt een compleet nieuwe historische atlas van Noordwijk. De twee historici Jeroen Verhoog en Hans Warmerdam liepen al tien jaar rond met het idee voor een dergelijke geschiedschrijving, maar tot voor kort kwam het vanwege onder meer financiële redenen niet van de grond. Nadat Digros-eigenaar Jan van den Broek van het idee voor de historische atlas had gehoord, werd hij zo enthousiast dat hij direct 4.000 exemplaren bestelde. Deze boeken worden midden volgend jaar aan de bevolking aangeboden, al is het nog niet bekend hoe dat zal gaan gebeuren.

Door Joep Derksen

Dit jaar vieren Warmerdam en Verhoog het feit dat ze al twintig jaar hun eigen bureau voor bedrijfshistorie en genealogie hebben. In die jaren heeft het bedrijf al zo’n zeventig boeken ontworpen en uitgebracht, maar ook talloze tentoonstellingen, films en brochures ontworpen. Het van de grond af opzetten van de Historische Atlas van Noordwijk, wordt echter een uniek project voor Verhoog en Warmerdam, waar ze met nog meer passie dan gewoonlijk mee aan de slag gaan.

Iedere rechtgeaarde Noordwijker heeft de “bijbel” van Jan Kloos over de historie van Noordwijk in zijn kast liggen. Dit boek stamt echter al uit 1928 en momenteel is een groep Noordwijkers bezig om een nieuw wetenschappelijk boek uit te geven, in de stijl van Kloos’ creatie, maar aangepast aan de moderne tijd. De historische atlas van Verhoog en Warmerdam zal een volledig andere opzet hebben, zo laten de beide weten: “Dit wordt een populair-wetenschappelijk boek, met veel foto’s en korte teksten. Daarnaast plaatsen we ook kaartjes van Noordwijk uit verschillende tijdsperioden, zodat de complete ontwikkeling van Noordwijk in beeld gebracht wordt.”

Ze vervolgen: “De gedachte erachter is, dat het boek voor iedereen toegankelijk is, inclusief de scholen en de bibliotheek. Het moet dus voor iedereen prettig leesbaar zijn en dat lukt mede dankzij het gebruik van de kaarten, geschiedenisfeiten en afbeeldingen. Het wordt een beetje een encyclopedieachtig boek. We beginnen in de prehistorie bij het ontstaan van Noordwijk, maar de nadruk komt te liggen op de periode na de middeleeuwen en na de tweede wereldoorlog. Over die periodes is ook het meeste bekend.”

Het boek behandelt ook veel bekende Noordwijkers uit het verleden. Het is echter niet zo, dat iedereen die een straat naar zich vernoemd heeft ook in deze historische atlas terechtkomt. “Alleen de Noordwijkers die ook echt bekend zijn bij de bevolking, zoals Jan Kloos of de dichter Albert Verweij die hier gewoond heeft. Ook behandelen we alle burgemeesters. We vinden het heerlijk om de geschiedenis van Noordwijk te beschrijven en maken er geen vervanging van het boek van Jan Kloos van. We zijn net begonnen aan het boek en de eerste hoofdstukken zijn al af. Dat we dit mogen uitvoeren, is fantastisch!”

Het boek wordt mogelijk gemaakt door Jan van den Broek, die zich via een stichting garant heeft gesteld voor de afname van 4.000 exemplaren. “Hij krijgt en wil geen inspraak in de teksten en er komt niets in het boek van Digros”, bevestigen de auteurs de onafhankelijkheid van het boek. Van den Broek hoorde over dit boek en vond het een heel leuk plan. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van Noordwijk en wilde graag dat dit boek wordt uitgebracht.”

Voor meer informatie: Verhoog & Warmerdam, bureau voor bedrijfshistorie en genealogie, Gooweg 19, postbus 27, 2200 AA Noordwijk. T: 071 361 2602.