Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2010

Vroegere openingstijden horeca overwogen

KATWIJK – Een verruiming van de horecaopeningstijden op de donderdag- en vrijdagavond zit er niet in. Dit standpunt van het college van burgemeester en wethouders werd donderdag 16 september tijdens de commissie Bestuur breed gesteund. Wel wordt gekeken naar maatregelen om de problematieken van het uitgaan te verminderen.

Burgemeester Jos Wienen zegde de commissieleden toe in regionaal verband overleg te gaan voeren over de harmonisering van de sluitingstijden. Momenteel heeft iedere gemeente nog zijn eigen sluitingstijden, die in Katwijk weer verschillen van bijvoorbeeld Noordwijk. Wienen liet weten dat de politiecapaciteit afhankelijk is van de gemeentelijke keuzes voor de horecasluitingstijden. De burgemeester wil in de regio praten om de sluitingstijden te harmoniseren.

Ook gaat de gemeente Katwijk in overleg met de horeca-exploitanten. De verantwoordelijkheid van het veilig uitgaan hoort namelijk niet alleen bij de politie te liggen. Ook de horecaondernemers zelf dienen een steentje bij te dragen. Verschillende politieke partijen opperden om, net als in Noordwijk, susploegen in te zetten, maar Wienen was hier niet enthousiast over.

Een voorstel van het CDA om op een andere wijze te kijken naar het verzoek om verruiming van de horecaopeningstijden te kijken, vond een warmer welkom. Als de horeca niet alleen in de zomer, maar gedurende het hele jaar vanaf 21:00 uur een aantrekkelijk aanbod van activiteiten heeft, trekt dat de mensen om veel vroeger naar de uitgaansgelegenheden te gaan. “En wanneer de mensen enkele uren eerder beginnen, hoeft het ook niet zo laat te worden”, zo was de gedachtegang. De commissie ondersteunde het voorstel; de heersende mening was dat ook de horeca moet worden aangesproken op het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De politieke partijen oordeelden dat de horeca niet alleen voor eigen parochie hoort te preken, maar ook zelf de verantwoordelijkheid moet nemen dat het horeca-aanbod niet ten laste gaat van omwonenden dat het ook niet voor overlast zorgt.
De burgemeester zegde toe in regionaal verband in gesprek te gaan over de harmonisering van sluitingstijden. Daarnaast wil hij in gesprek gaan met horeca-exploitanten, met een bredere agenda dan alleen de uitbreiding van sluitingstijden, waarbij het maatschappelijk verantwoord ondernemen door de horeca uitgangspunt is.