Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2010

Soepele behandeling monumentenaanvragen

LISSE – De leden van de monumentencommissie leken donderdag 2 september duidelijk in een goed humeur. Waar menig eigenaar van een monument, die enige wijziging aan het pand wil doorvoeren, nog wel eens diep zuchtend de vergadering verlaat, werden bij de meest recente vergadering drie onderwerpen snel afgetikt.

De eigenaren van het pand aan de Heereweg 139 wilden de pui weer in de oude staat terugbrengen. De leden van de monumentencommissie waren bij dit bericht direct overtuigd: ‘Waar hebben we het dan over? U krijgt onze toestemming.’ Ook de eigenaren van het pand aan de Kanaalstraat 56 kregen een willig oor. Hun plannen om enkele aanpassingen aan het pand uit te laten voeren, werd ook met welwillendheid ontvangen. Het gaat hierbij om de oude schoorsteen die binnendaks opnieuw opgebouwd wordt, met nieuwe stenen die vergelijkbaar zijn met de oude bakstenen.

De plannen om in het bijgebouw enkele aanpassingen te doen, waaronder twee openslaande deuren met daarboven kozijnen met glaspanelen, werden ook goed bevonden. Zolang de deuren en de dorpel op dezelfde hoogte worden gebracht als het hoofdgebouw.
De eigenaren van Vuursteeglaan 316 hadden een lichte bouwvergunning aangevraagd en gekregen. Na deze toestemming besloot het echtpaar dat het toch mooier zou zijn als een minder drastische uitbreiding, in de vorm van enkele windschermen, zou worden gerealiseerd. Een ambtenaar liet weten dat dit niet mogelijk was en dat eerst de monumentencommissie hierover geïnformeerd zou moeten worden. Aangezien de windschermen niet zichtbaar waren vanaf de weg, werden de eigenaren tevreden en gerustgesteld heengezonden. Echter, pas na hun vertrek discussieerden de leden van de monumentencommissie nog even na en bespraken of, formeel gezien, de eigenaren toch een monumentenvergunning aan zouden moeten vragen. De uiteindelijke conclusie was, dat in dit geval slechts een klein elementje de monumentale woning aanraakte en dat de windschermen zonder vergunning geplaatst mochten worden. Wel stelde de commissie dat voortaan iedere eigenaar van een monument voortaan de monumentencommissie dient te informeren over een voorgenomen wijziging van het pand en die wijziging aan de monumentencommissie dient voor te leggen.