Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2010

Subsidies verdwijnen

TEYLINGEN – De subsidies op sportverenigingen worden definitief afgebouwd naar nul en ook de Bibliotheek Bollenstreek moet een korting op de subsidie van ruim 30% slikken. Dit bleek tijdens het tweede deel van de behandeling van de kadernota op maandag 6 september. Wel liet wethouder Karin Lambrechts (VVD) weten dat pas in 2012 begonnen wordt met het afbouwen van de subsidies.

De wethouder liet weten mee te voelen met de verenigingen en ze uitte haar spijt dat ze nog niet met alle organisaties over de bezuinigingen had gesproken. “We gebruiken 2011 als overgangsjaar, aangezien veel verenigingen al verplichtingen zijn aangegaan. De verenigingen moeten wennen aan een exploitatie zonder gemeentelijke bijdrage. Vanaf 2012 zullen we de subsidies herzien en korten en vanaf 2014 zullen we geen gemeentelijke bijdrage meer leveren.”

Voor de minder draagkrachtigen wordt de sport- en cultuurpas ingevoerd, al wist Lambrechts nog niet hoe zo’n pas opgezet gaat worden. Ook het ouderenvervoer wordt aangepakt “Gratis laten reizen is niet het uitgangspunt, tenzij het echt niet anders kan. De vanzelfsprekendheid waarmee de gemeente vroeger de zaken ondersteunde komt nu te vervallen.”

Lambrechts bleef bij het collegestandpunt dat de bibliotheek in drie jaar 30% minder subsidie krijgt. Het openhouden van een van de huidige drie vestigingen zou voldoende moeten zijn; “De bibliotheek kan ook kijken naar nieuwere en goedkopere vormen van bibliotheekwerk.” Ze gaf als voorbeelden om een bibliotheek in een bank te plaatsen of in een schoolgebouw.
De verenigingen in de Ankerplaats hoeven niet te wanhopen. Hun gebouw gaat plat, maar zij kunnen terecht in Sassembourg. Zolang Sassembourg nog niet voltooid is, zorgt de gemeente ervoor dat de Ankerplaatsverenigingen elders onderdak krijgen.