Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2010

Wmo uitvoering laat steekjes vallen

LISSE – Er valt nog flink wat te verbeteren waar het gaat om de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit blijkt uit een benchmarkrapport van het bureau SGBO die vorig jaar in totaal 169 gemeenten onder de loep heeft genomen. Dinsdag 21 september werden de resultaten bekend gemaakt door het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente Lisse scoort lager dan het landelijk gemiddelde waar het gaat om de informele zorg (59% in Lisse en 67% landelijk), de individuele voorzieningen (64% tegenover 74%) en opvang (41% tegenover 56%). Verklaringen zijn hier wel voor, zo legt een ambtelijk rapport uit. Over de informele zorg: ‘Dit jaar is er een kwalitatief onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de mantelzorgers, juist om een duidelijker beeld te krijgen naar de knelpunten die mantelzorgers ervaren om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag en behoefte.’ Het lager dan gemiddeld scoren op het onderdeel individuele voorzieningen zou worden veroorzaakt door de blijkbaar onvoldoende ‘afstemming hulp bij het huishouden met AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten) zorgfuncties, de intensiteit van huisbezoeken, individuele voorzieningen en tevredenheid van de doorlooptijden.’ Op het onderdeel ‘opvang’ scoort de gemeente lager, aangezien de gemeente Leiden als centrumgemeente hiervoor het beleid maakt en uitvoert.
Positief scoort Lisse ten opzichte van andere gemeenten op de onderdelen: Leefbaarheid, Wonen, zorg en toegankelijkheid en Jeugd.