Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 oktober 2010

“Toerisme en de noordse woelmuis gaan prima samen”

TEYLINGEN – Wethouder Kees van Velzen is uitermate verrast als hij te horen krijgt dat de noordse woelmuis met eigen ogen gezien en gefotografeerd is. Hij vindt het maar moeilijk te geloven dat zo’n 250 van deze diertjes zich op Koudenhoorn bevinden: “Blijkbaar gaan toerisme en de noordse woelmuis prima hand in hand.”

Voordat de wethouder geïnformeerd werd over het bestaan van de noordse woelmuis, kreeg hij de vraag voorgelegd wat de consequenties voor de Koudenhoornplannen zouden zijn als onomstotelijk vast zou staan dat de noordse woelmuis zich op Koudenhoorn bevindt. De wethouder liet weten: “Op plekken waar hij zit, kun je niets doen, maar op een bepaalde afstand van zijn leefomgeving wel. Als er 200 van die dieren worden gevonden, wordt het ontwikkelgebied heel beperkt. Maar op bepaalde plekken zal de noordse woelmuis zeker niet voorkomen, zoals op het strand en bij de aanlegsteigers.”

De wethouder is verrast door de mededeling dat de noordse woelmuis gezien en gefotografeerd is. “Toe maar!” Hij oordeelt over het bericht dat er op Koudenhoorn zo’n 250 exemplaren leven, dat zoiets uniek zou zijn. “Het blijkt dat toerisme en de noordse woelmuis prima hand in hand gaan. Het bijt elkaar dus niet en de noordse woelmuis wordt niet warm of koud van een hondenuitlaatgebied.”

Koffie

In hoeverre heeft de aanwezigheid van deze beschermde diersoort consequenties voor de Koudenhoornplannen? “We gaan hier geen stad bouwen. De huidige kiosk wordt uitgebouwd naar een paviljoen, er komen meer aanlegplaatsen, een brug, natuurspeeltuinen en door meer waterstroming wordt de blauwalg gelimiteerd. We doen dit niet omdat de gemeente geld wil uitgeven. We doen het voor de bevolking, om een plek te creëren waar je naar het water kunt in Warmond. De gemeente moet niet persé. Het is een uitdrukkelijke wens van heel veel hoeken om bij Warmond naar het water te kunnen. Koudenhoorn is dé oplossing om een bak koffie aan het water te drinken.”

Hij windt zich enigermate op als hij denkt aan “een klein groepje mensen dat alles wil tegenhouden”. “De gemeente wil dat de inwoners in goed overleg participeren. Al 23 keer hebben participatieprojecten en inspraken plaatsgevonden. Als er een hondenstrandje is, wordt daar speciaal een eigen variant voor bedacht. Stop het anti-denken en denk mee! Als de noordse woelmuis er is, dan is dat prima. Laten we met elkaar bekijken, hoe we dit gaan oplossen. Als deze aanwezigheid zou betekenen dat er op het hele eiland niets meer kan, ben ik teleurgesteld. Niet voor mezelf, maar voor de bevolking: omdat dan op recreatiegebied niets meer kan. We willen deze recreatie op Koudenhoorn uitvoeren, zodat al de andere eilanden onaangetast kunnen blijven. Gaan we nu op dat ene eiland ook weer alles tegenhouden? Je moet al het goede behouden, maar ook ruimte geven voor ontwikkeling. Warmond moet niet doodbloeden, anders krijg je een rollatordorp.”

Overleven

Aangezien de noordse woelmuis ruig gebied nodig heeft om te overleven, is het noodzakelijk dat er niet meer gemaaid wordt op Koudenhoorn, zo liet bioloog Rene Wanders weten. Stopt de gemeente nu met maaien? De wethouder laat weten dat de rietkragen al niet meer gemaaid worden. “Hoog gras maaien we al minimaal. We gaan heel zorgvuldig om met alle zaken van Koudenhoorn en toch worden we regelmatig op onze vingers getikt.”

Volgens de Habitatrichtlijn, waar de Noordse Woelmuis onder valt, mag je de habitat van de Noordse Woelmuis niet aantasten; houdt de gemeente Teylingen zich aan deze Europese regelgeving? De wethouder: “Daar houden we ons al aan. De habitatrichtlijn wil niet zeggen dat je op het hele eiland niets mag doen. We zullen nooit de kans krijgen om dingen te doen die volgens de richtlijnen niet mogen en we zullen ons daaraan houden.”

Heeft het vervolgonderzoek van Arcadis nog zin, nu de aanwezigheid van de noordse woelmuis onomstotelijk is vastgesteld? “Ja. Ik geloof de deskundigheid van alle mensen die te hooi en te gras onderzoeken zonder meer. Maar we zullen een officieel onderzoek door een onafhankelijk bureau moeten laten doen. Ik kan niet iemand vanuit Warmond een onderzoek laten doen, die vervolgens zegt dat er 250 noordse woelmuizen zijn, baseren op een wettelijk verhaal. De bioloog Wanders woont in Warmond, dus ik weet niet of hij onafhankelijk is. Laat een bureau uit plaats X zonder last en ruggespraak van wie dan ook het onderzoek naar de aanwezigheid van de noordse woelmuis doen. Waarschijnlijk wil ik wel gebruik maken van de diensten van Wanders. Ik moet nog een keer met hem praten; wellicht kunnen we zijn tips meenemen en in het onderzoek betrekken. Wel is het de vraag of we Arcadis de opdracht geven voor dit onderzoek; dat hele traject moet de komende maanden nog lopen.”