Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2010

Ton van Rijnberk veegt straatje schoon

NOORDWIJK – Voormalig wethouder en huidig gemeenteraadslid Ton van Rijnberk (Progressieve Combinatie) werpt alle kritiek van zich af dat het vorige college niet goed geopereerd zou hebben aangaande het project Centraal Park. De opmerkingen van wethouder Leon van Ast over niet goed uitonderhandelde resultaten zetten Van Rijnberk ertoe aan een speciale persconferentie op te zetten.

Het raadslid wijst er fijntjes op dat veel onderdelen van de door Van Ast gepresenteerde overeenkomst met het consortium vergelijkbaar zijn met oude afspraken waar de gemeente Noordwijk in december 2009 een afspraak ter waarde van 3,5 miljoen euro had gemaakt. Dit bedrag was als vergoeding voor gemaakte kosten; de zogeheten Afscheidsregeling en hier ontstond veel ophef over. ‘Nu krijgt het consortium een vergelijkbaar bedrag’.

Van Rijnberk verwees tevens naar het verleden: ‘Als de gemeente dit project in 2003 wél Europees aanbesteed had, zouden we al deze problemen niet hebben gehad. Indertijd wist het college dat dit soort aanbestedingen boven vijf miljoen euro Europees aanbesteed moeten worden. Echter, het college koos ervoor om dat niet te doen, zoals veelal gebruikelijk was in heel Nederland. De arresten van Arroux in 2007 en Müller in 2010 bepaalden echter dat dit soort zaken op deze wijze niet correct afgehandeld werden.’

Als wethouder werd Van Rijnberk met deze strengere handhaving van de Europese regelgeving geconfronteerd en diende hij erop in te springen. ‘Terugkijkend zou ik niets anders aanpakken. De wijziging in de Europese regelgeving in 2007 hebben we zo goed mogelijk ingepast.’ Van Rijnberk bekritiseert Van Ast over diens uitspraken dat de gemeente met de nieuwe overeenkomst geen risico’s meer zou lopen. ‘Dat is flauwekul. We hebben geen juridische risico’s, maar wel financiële risico’s. Bij een tegenvallende aanbesteding kunnen bijvoorbeeld het zwembad en de aanleg van het park en speeleiland duurder uitpakken.’
Het raadslid vindt het noodzakelijk zijn standpunten in een aparte persconferentie naar voren te brengen ‘omdat je als kleine oppositiepartij niet altijd even gemakkelijk tijdens een commissievergadering je verhaal naar voren kan brengen. De benodigde ontheffing van het zwembad die door de KNZB moest worden gegeven, viel bijvoorbeeld onder de verantwoordelijkheid van wethouder Gerben van Duin.’ Overigens ondersteunt de Progressieve Combinatie wel het collegevoorstel met betrekking tot de overeenkomst met het consortium.