Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2011

Te veel regenwater en te weinig slotwater

VOORHOUT – De voorburcht van de ruïne van Teylingen moet in de vorm van haagjes weer terugkomen, evenals een tweede slotgracht die vele jaren beeldbepalend was, maar in de loop der tijd verdween.

Als alles meezit, kunnen die haagjes binnen vijf jaar gerealiseerd worden, informeert de beheerder van de ruïne van Teylingen, Gerard Rutgrink. Dit groen verschijnt precies op de locaties waar de oude muren van de voorburcht nog steeds onder de grond liggen. De Kastelenstichting Holland en Zeeland wil samen met de Rijksgebouwendienst niet nieuwe stenen metselen op de oude fundamenten, omdat dit ten koste zou kunnen gaan van die fundamenten. Maar met het planten van de haagjes wordt het de bezoekers duidelijk waar de oude voorburcht ooit stond.

Al jaren bestaan plannen om de ruïne van Teylingen in vol ornaat in 3-D te reconstrueren. Maar waar het om de uitvoering van die plannen gaat, ‘draait de molen langzaam’, informeert Rutgrink. Als de Rijksgebouwendienst nog extra grond aankoopt rondom de ruïne, kan uiteindelijk ook de tweede slotgracht weer verschijnen.

De beheerder maakt zich wel zorgen over de kwaliteit van de ruïne. ‘Iedere keer moet ik na de winter puinruimen’. De muren, die zijn opgebouwd uit zogeheten ‘zachte stenen’ brokkelen namelijk af door de combinatie van regen gevolgd door vorst. Een uitgebreide revitalisatie van die muren is dringend noodzakelijk, maar de Rijksgebouwendienst laat in een reactie weten dat dit niet in 2011 zal gebeuren.