Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2011

CDA politici inventariseren de regio

STREEK – CDA-politici uit de hele regio stapten zaterdag 19 februari in een bus om samen met hun lijsttrekker voor Provinciale Staten Liesbeth Spies en gedeputeerde Asje van Dijk de omgeving te bekijken. Tegelijkertijd werden ze geïnformeerd over de infrastructurele problemen waar de Bollenstreek mee worstelt.

De tour begon bij het PPO-gebouw in Lisse en al gauw stond de bus stil op de N208, waar een turborotonde wordt aangelegd. Van Dijk informeerde de 22 CDA-ers: ‘Met deze weg is de provincie al anderhalf jaar bezig en dit laatste deel moet voor de opening van het Keukenhofseizoen afgerond zijn.’ Rijdend langs het bedrijventerrein Industriekade in Sassenheim wijst Van Dijk: ‘De vele milieuproblemen zijn hier aangepakt en er zijn allerlei nieuwe bedrijven gekomen.’ Verder gaat het gezelschap; over de A44 en langs het station Sassenheim, dat nog in aanbouw is. In 2011 moeten hier twee treinen per uur stoppen, het jaar erna vier per uur en in 2014 laat de NS wellicht zelfs zes Sprinters dat station aandoen. De bus gaat van de snelweg af en rijdt naar het kruispunt Postviaduct. De gedeputeerde: ‘Dit kruispunt is heel gevaarlijk en de zwakste schakel voor de N444. Eind dit jaar gaan we de renovatie aanbesteden. In de toekomst rijdt het verkeer niet meer op de Rijksstraatweg naar het Postviaduct, maar wordt dat omgeleid achter de AKZO langs.’

Het gezelschap gaat verder over de A44 richting Rijnsburg; een dorp waar per etmaal 3.000 vrachtwagens doorheen rijden om naar de Flora te gaan. Het is een onwenselijke situatie, dus de provincie is bezig met plannen voor het realiseren van een nieuwe afrit die vóór Afrit 7 komt te liggen. Ook komt er een nieuwe opgang naar de A44 voor het verkeer richting Den Haag. Een principeakkoord tussen de gemeenten Oegstgeest, Katwijk, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de Flora is zo goed als rond. Als Flora drie miljoen euro van de benodigde 9 miljoen euro wil betalen, staat in feite niets de komst van de nieuwe afrit in de weg.

Ook de komende jaren moeten er 25.000 huizen gebouwd worden, kreeg het gezelschap te horen. Dit zijn met name nieuwe woningen voor 50-plussers, starters en kenniswerkers. Momenteel is de huizenmarkt echter volledig in het moeras gezakt. Bronsgeest is een van de nieuwbouwlocaties, maar ook Boekhorst in Voorhout staat op de nominatie. De Provincie heeft 10 miljoen euro toegezegd om de noordelijke randweg te realiseren. Samen met bijdrages van projectontwikkelaar Heijmans, de gemeente Teylingen en opbrengsten uit de woningbouw, kunnen de totale kosten van 40 miljoen voor deze randweg gedekt worden, zo is de verwachting.

Terugrijdend naar Lisse over de N206 had de gedeputeerde nog een alarmerende mededeling. ‘Uit onderzoek is gebleken dat alle bruggen op de N206 aan betonrot lijden. In de komende tien jaar moeten deze bruggen vervangen worden. De kosten hiervoor bedragen twee miljoen euro per brug.’ Het CDA-gezelschap kwam weer aan bij het PPO-gebouw, met een hoofd vol kennis over de noodzakelijke ontwikkelingen voor de Duin- en Bollenstreek. Het is nu alleen nog maar afwachten en kijken welke plannen de komende vier jaren gerealiseerd worden.