Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2011

Keukenhofdeal in gevaar

LISSE – De Keukenhofdeal om 1 miljoen euro te betalen om bollengrond te veranderen in parkeerterrein krijgt geen goedkeuring van de overige GOM-gemeenten. Dit maakte een geïnformeerde afgelopen weekend duidelijk.

Vorig jaar stelden de Provincie, gemeente Lisse en de Bloemententoonstelling Keukenhof een overeenkomst op om bollengrond om te bouwen tot parkeerterrein. Als compensatie dient Keukenhof een miljoen euro te betalen. Dit bedrag is volgens de betrokkenen het maximale dat Keukenhof kan financieren, maar bedraagt slechts 25% van de feitelijke grondwaarde. Aangezien deze bollengrond valt onder de verantwoordelijkheid van de GOM (Greenport Ontwikkelings Maatschappij), moeten alle zes Duin- en Bollenstreekgemeenten akkoord gaan met deze deal. Dat is echter nog lang niet zeker, zo liet de betrokkene weten: “De GOM is net opgericht en je kunt niet nu al met uitzonderingen komen. De Keukenhof moet die vier miljoen euro betalen, al kan die betaling eventueel gespreid worden over een langere termijn.”

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) reageerde luchtig: “Deze persoon heeft voor een groot deel gelijk. Met de zes greenportwethouders hebben we aan de GOM-directie opdracht gegeven om met de Keukenhofdirectie/-bestuur om de tafel te gaan om een oplossing te bedenken om het tekort op een of andere manier op te lossen. Dat dit zou kunnen via een gespreide betaling, is voor rekening van betrokkene; dat heb ik nooit gezegd of geϊnsinueerd. Er is een breed palet aan oplossingen denkbaar. Ik hoop dat beide partijen binnenkort met een oplossing komen, zodat we als wethouders en commissarissen in de aandeelhoudersvergadering van de GOM een besluit kunnen nemen.”

Brekelmans bevestigt wel dat de GOM-gemeenten niet accepteren dat de gronden voor minder dan de vastgestelde waarde uitgeruild worden. “Die 1 miljoen euro is een probleem en inderdaad moet 40 euro per meter betaald worden: dat is vier miljoen euro. Hoe dat verschil wordt overbrugd, daarover zijn we in gesprek.” Dus de GOM-directie en Keukenhof zijn met elkaar aan het kijken of er andere potjes zijn waaruit de benodigde drie miljoen euro gehaald kan worden? Brekelmans is even stil. “Daar geef ik geen antwoord op. Ik baal er ook van dat het lang duurt en hoop dat we snel met nieuws kunnen komen.”