Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2011

Zorgvoorzieningen in Klein Sassembourg mogen blijven

SASSENHEIM - De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de voorlopige voorziening afgewezen die Apotheek Sassenheim heeft aangevraagd. Hierdoor mogen de zorgvoorzieningen in Klein Sassembourg, waaronder De Mensen Apotheek, hun activiteiten blijven voortzetten. Het verzoek was gericht tegen de weigering van de gemeente om handhavend op te treden tegen het gebruik van een deel van het gebouw Hoofdstraat 303a voor een apotheek en huisartsenpraktijk. De maximale instandhoudingtermijn van vijf jaar van de voor dit gebruik verleende tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan was verstreken. De rechter laat echter het algemeen belang en het feit dat de procedure voor Sassembourg bijna is doorlopen zwaarder wegen dan het individuele belang.

De gemeente liet weten dat het nieuwe bestemmingsplan “Overteylingen” binnen afzienbare tijd in werking zal treden en stelde dat de inwerkingtreding van dit nieuwe bestemmingsplan vertraging heeft opgelopen ten gevolge van procedures die tegen dit nieuwe bestemmingsplan zijn gevoerd. Zonder deze procedures zou het nieuwe bestemmingsplan reeds van kracht zijn en hadden de voorzieningen zich naar alle waarschijnlijkheid binnen de vergunde redelijke termijn kunnen verplaatsen naar Sassembourg, aldus de gemeente Teylingen.

De voorzieningenrechter geeft aan dat er sprake zou zijn van ‘een onevenredige belangenafweging indien in deze fase alsnog handhavend zou worden opgetreden’. Een verplaatsing van het gebruik is volgens de rechter aanstaande met inwerkingtreding van het nieuwe bestemmingsplan “Overteylingen”.”Het gaat hierbij niet om het concurrentiebelang. “Het gaat niet om de vraag of er sprake is van overaanbod en mogelijke sluiting van (detailhandels)vestigingen, maar of voor de inwoners van de gemeente een voldoende voorzieningenniveau behouden blijft.”

Regine Siedenburg, eigenaar van De Mensen Apotheek is “Vreselijk opgelucht dat wij niet uit het pand zullen worden gezet. Dat zou tot een zeer moeilijke situatie hebben geleid. Niet alleen omdat er moeilijk passende ruimte te vinden is, maar mogelijk zou ook de laagdrempelige samenwerking met de huisarts verstoord worden. Daarbij zou dit een enorme kostenlast hebben veroorzaakt.” Ze vervolgt: De uitspraak van de rechter is een positief signaal voor SassemBourg. Dit en de talrijke opbeurende reacties van onze cliënten en andere inwoners van Sassenheim hebben ons zeer gemotiveerd om met vernieuwde energie de schouders eronder te zetten om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren met extra persoonlijke aandacht voor onze clientèle. We zijn dus blij en voorzichtig optimistisch dat de innovatieve seniorenhuisvesting in SassemBourg een stukje dichter bij is gekomen!”

Steven Schrader van Woonstichting Vooruitgang is “heel blij” met de uitspraak: “De rechter was duidelijk. In het afwegen van de belangen is het belang van Klein Sassembourg geprevaleerd boven de andere belangen. Het uitzicht op legalisatie heeft de rechter zwaar gewogen. Dat is goed, want anders hadden we in het zicht van de finish alles terug moeten halen. Ik hoop echt dat hiermee een einde is gekomen aan het iedere keer maar weer procederen. Het was een enorme rits van bezwaar op bezwaar op bezwaar. Nu moeten we met elkaar zicht hebben op een voortgang van Sassembourg. Deze procedure ging om Klein Sassembourg, maar feitelijk ging het om meer. Ik hoop dat de bezwaarmakers nu inzien dat ook derden in alle objectiviteit tot conclusies komen die niet hun eigen conclusies zijn. Er bestaan nog wel mogelijkheden tot procedures, maar dan ben je met een belangenverhaal bezig en niet met de rechtsgang. Bezwaar maken is een democratisch recht, maar op een gegeven moment moet je erkennen dat het recht om bezwaar te maken schipbreuk kan leiden op het algemeen belang. Ik hoop dat we nu ongestoord door kunnen gaan met Sassembourg.

Een gemeentelijk woordvoerder laat in een reactie weten: “De uitspraak van de Voorzieningenrechter is gunstig voor de gemeente, omdat het besluit van de gemeente niet is geschorst. Er moet nog een besluit worden genomen op een bezwaarschrift van de verzoeker om de voorlopige voorziening . Hierbij wordt rekening gehouden met het advies van de commissie bezwaarschriften. Dit advies is nog in bewerking en zal binnen drie weken beschikbaar zijn. Als het advies gereed is, zal het college vervolgens op het bezwaarschrift een besluit nemen. De gemeente heeft de afgelopen weken met alle partijen gesproken en standpunten naar elkaar helder laten maken. Afgezien van deze uitspraak is afgesproken dat er samen gewerkt zal worden aan een visie op zorgaanbod in Sassenheim.”

Advocaat Winthagen stelt in haar reactie: “Cliënten kunnen zich niet vinden in de uitspraak van de voorzieningenrechter Den Haag. Helaas is hoger beroep op grond van de wet uitgesloten. Cliënten zijn nog steeds van mening dat er handhavend opgetreden zou moeten worden en legalisatie in dit geval niet mogelijk is. Het oordeel van de rechter is slechts een voorlopig oordeel. Van belang is dat de bezwaarprocedure bij de gemeente over dit onderwerp nog loopt. Anders dan de rechter in het kader van een voorlopige voorziening dient de gemeente in het kader van de beslissing op bezwaar wel volledig en niet slechts marginaal te toetsen. Cliënten zullen de ontwikkelingen rondom de omgevingsvergunning, die de gemeente voornemens is te verlenen, nauwlettend volgen.” Of de wens van Schrader dat er geen bezwaren meer worden ingediend, ook uitkomt, staat dus nog te bezien.