Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2011

Minder dan tien woningen verkocht


Noordwijkerduin mateloos impopulair
NOORDWIJK – Momenteel is de huizenmarkt volledig in het moeras gezakt en een van de bouwprojecten waar dat pijnlijk duidelijk wordt, is Noordwijkerduin. Daar kwamen vorig weekend de CDA-politici achter bij het bezoek aan het nieuwbouwproject Noordwijkerduin, op het terrein van ’s Heeren Loo (locatie Willem van den Bergh). Vorig jaar april startte de verkoop van de eerste 117 van de geplande 320 woningen, maar tot nu toe zijn nog slechts minder dan tien woningen verkocht.

Noordwijkerduin zou het integratiepareltje moeten worden voor mensen met en zonder beperking. In april vorig jaar werden de verschillende types woningen in één keer op de markt gebracht. Voor de 150 woningen uit het sociale segment was er een wachtlijst waarop 800 mensen stonden. De woningen voor particulieren zijn te koop vanaf 250.000 euro. In het park zijn dit appartementen en grondgebonden woningen, aan de oostkant een aantal appartemententorens en tegen de duinzone verschijnen de woningen in het wat duurdere segment.

Durk Kooistra, lid van de Raad van Bestuur bij ’s Heeren Loo met de portefeuille Vastgoed en Sociale Integratie, liet indertijd weten: ‘Er is aandacht nodig om contacten aan te zwengelen tussen de nieuwe bewoners en onze cliënten met een beperking. We willen ervoor zorgen dat er communicatie plaats vindt tussen de mensen. Daarom gaan we ook de mensen zonder een verstandelijke beperking vragen hoe zij daar in staan. Willen ze alleen op straat gedag zeggen, gebruik maken van verschillende voorzieningen of zelf vrijwilligerswijk doen? Wij als organisatie blijven hier en hebben gericht aandacht voor wat er speelt. Zo komt er ook een parkwachter, voor het naleven van de regels.’ Geen enkele woning heeft een eigen tuin; de omgeving is er namelijk voor iedereen, aldus het vernieuwende woonconcept.

Op dit moment zijn echter nog geen tien woningen verkocht. Dick Laheij, directeur van Heijmans Vastgoed B.V., liet afgelopen week weten dat het open woonkarakter waarbij de particuliere bewoners en de cliënten van ’s Heren Loo naast en door elkaar leven, een belemmering is om een koopcontract te tekenen. Hij vertelt: ‘Het idee voor Noordwijkerduin was een vorm van omgekeerde integratie opzetten. Een kanttekening is wel dat hier cliënten rondlopen en dat is een stapje waar je overheen moet.’

Een tegenvaller is dat gezinnen niet staan te springen om op het terrein van ’s Heeren Loo in een nieuw huis te gaan wonen. Laheij: ‘Kleine kinderen in relatie tot de cliënten die hier rond lopen is een grote stap om te komen tot een positieve afweging voor een verhuizing naar Noordwijkerduin.’ Hij blijft desalniettemin optimistisch: ‘De verkoop gaat veel te langzaam, maar er is wel interesse in de kleinschalige appartementgebouwen. Iedere maand nemen vijftig nieuw geïnteresseerden hierover contact op, maar dat zijn wel de rustig zoekenden. We zijn nu ook overgegaan tot het verhuren van appartementen in één van de torens.’ En als de verkoop nu zo traag blijft gaan; hoe lang duurt het nog voordat het project Noordwijkerduin wordt heroverwogen? ‘Later dit jaar gaan we kijken wat de stand van zaken is. Ik vermoed dat de kleinere woontorens wel doorgaan, maar de villa’s gaan we heroverwegen.’