Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2011

Lindebomen moeten weg

JOEP DERKSEN

VOORHOUT – Zeven lindebomen die meer dan 50 jaar oud zijn en zes jongere exemplaren worden binnenkort omgezaagd. Deze bomen naast het appartementengebouw Herenstaete zouden overlast veroorzaken vanwege luizen en vuil. Daarom heeft de Vereniging van Eigenaren besloten deze bomen te verwijderen. Hiervoor in de plaats moeten twintig populieren komen. De bewoners aan de Boerhaavestraat 17 tot 45 zijn kwaad.

Huub Paardekooper is een van hen. ‘Schaduwvorming is de werkelijke reden waarom die bomen weg moeten. Het gebouw staat te dicht op de bomen en vervolgens klagen de nieuwe bewoners dat deze bomen voor teveel schaduw zorgen. Ook al zijn er maar een of twee die klagen, het bestuur van de Vereniging van Eigenaren wil iedereen tevreden houden. Als die bomen weg zijn, zorgt dat bovendien voor een gebrek aan privacy; dan kunnen de appartementbewoners vrijuit in onze tuinen kijken.’

Paul Jochemsz, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Herenstaete, laat weten dat een ‘ter zake deskundige hovenier’ onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit en stabiliteit van de lindebomen. ‘Zijn conclusie was dat de bomen niet meer stabiel zijn vanuit de bouw- en NUON-werkzaamheden, zoals die de laatste tijd hebben plaatsgevonden. Deze bomen zouden een gevaar kunnen vormen voor ons bezit en eventueel voor het bezit van de buren.’

De voorzitter ontkent dat de bomen weg moeten vanwege de schaduwwerking: ‘We gaan twintig bomen terugplaatsen, maar dan wel van een ander soort die niet zorgt voor luisoverlast. Er komen meer bomen terug, dan we weg halen.’ In verband met het broedseizoen worden de lindebomen nog voor 15 maart gekapt. Wanneer de twintig populieren geplant worden door de uitvoerend hovenier Van Gent, is nog onbekend.