Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2011

‘Inperken taken VSN onacceptabel’

NOORDWIJK – ‘De houding van wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) is respectloos. We hebben de afgelopen twee jaar zoveel tijd gestoken in het opzetten van het Vrijwilligerssteunpunt Noordwijk (VSN) en nu zouden we weer terug moeten naar de “CON-situatie”. Zo ga je niet met de vrijwilligers om; daarom hebben we besloten om per 31 maart met onze activiteiten te stoppen.’ Het bestuur en de vrijwilligers zijn teleurgesteld in deze wethouder en in een exclusief interview geven ze hun visie op de gang van zaken weer.

Yvonne van der Ven en Conny van Schie zijn twee van de vrijwilligers die zich de afgelopen jaren met hart en ziel voor VSN hebben ingezet. ‘Ik sta erop dat de waarheid wordt verteld’, aldus Van der Ven. ‘In december 2010 kwamen twee ambtenaren langs om te praten over een mogelijke uitbreiding van ons takenpakket. We zagen kansen en mogelijkheden om VSN te laten groeien en wilden overleg plegen met de wethouder. Op 20 januari had het bestuur een gesprek met Van Ast, waarbij hij stelde: “In het kader van de beleids- en subsidieaanpassing zal het VSN terug moeten naar één kerntaak.” We waren hier redelijk door overvallen, maar waren het unaniem eens dat dit onacceptabel is.’

De vrijwilligers leggen uit waarom: ‘In 2008 was de Vrijwilligerscentrale ondergebracht bij de CON en hield zich bezig met vraag en aanbod van vrijwilligers (vacaturebank). Uit onderzoek bleek dat er meer behoefte was aan uitbreiding van de vrijwilligerstaken (centralisatie). De verenigingen gaven aan verdere ondersteuning te willen. Dat leidde eind 2009 tot de oprichting van het VSN. We zijn in iets meer dan een jaar aardig geslaagd om alle gewenste projecten van de grond te krijgen. En dan gaat het ook om het adviseren van de gemeente ten aanzien van bijvoorbeeld het afsluiten van een vrijwilligersverzekering. Maar daarnaast ook het vereenvoudigen van de procedure rondom de subsidieaanvragen en het faciliteren van een gedegen (gratis) cursusaanbod, zoals een EHBO-cursus.

Betreuren
In een verklaring laat wethouder Leon van Ast weten het VSN-besluit ‘te betreuren’. In een persbericht stelt hij dat de gemeente de uitvoering van het vrijwilligerswerk wil decentraliseren, dat betekent terug naar de vrijwilligersorganisaties. Bovendien moet er bezuinigd worden. Daarom zou het VSN zich voortaan alleen moeten bezighouden met de website Vrijwilliger Vacaturebank, het (doen) organiseren van de uitreiking van de Vrijwilligersprijs en de promotie van het algemene vrijwilligerswerk.

Deze stelling wekt wrevel bij de VSN-betrokkenen: ‘Het was de gemeente die indertijd meende dat het VSN zich verder moest professionaliseren en dat daarom een beroepskracht moest worden aangesteld voor 24 uur per week. Deze coördinator is eind 2010 gestopt. Vanaf december zijn de taken wederom door het bestuur en de medewerkers uitgevoerd. Wij zijn vrijwilligers en steken hier heel veel tijd en energie in. Het VSN krijgt circa 88.000 euro subsidie per jaar, daarvan gaat 3/4de naar de kosten voor de beroepskracht. ‘We zijn uiteraard altijd bereid in gesprek te gaan en te onderhandelen.’ Vooralsnog staat vast dat het bestuur en de medewerkers per 31 maart de portefeuille terug geven aan de gemeente Noordwijk. Het bestuur heeft tevens de wethouder geadviseerd de statuten aan te passen. De pijn blijft echter: ‘Deze wethouder heeft zich onvoldoende verdiept in de toegevoegde waarde van het VSN en zijn standpunt voelt als een diepe teleurstelling’.

Wethouder Leon van Ast stelt in zijn reactie: ‘Ik ben bereid te onderhandelen met VSN. Ze hebben echter zelf aangegeven te stoppen en er niet meer in te geloven. We kunnen altijd gesprekken voeren, maar we gaan wat mij betreft het vrijwilligerswerk in Noordwijk op een andere manier invullen. Ik vermoed dat daarmee de conclusie van het bestuur dezelfde zal blijven.’