Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2011

‘Verwachtingen VSN in de kiem gesmoord’

NOORDWIJK – Het einde van de activiteiten van het Vrijwilligers Steunpunt Noordwijk (VSN) is het gesprek van de dag. Ook andere organisaties zijn volslagen verrast door het recente nieuws dat VSN ophoudt te bestaan.

Natasja Heemskerk, directeur van De Muze, laat weten verrast te zijn door het nieuws dat het Vrijwilligers Steunpunt Noordwijk haar activiteiten gaat stoppen. ‘Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, maar het is een zaak tussen de wethouder en het steunpunt: daar is een verschil van mening.’ Er was geen intensieve coöperatie tussen de Muze en VSN: ‘Het was een puur informatieve samenwerking; onze vrijwilligersvacatures stonden op hun website. Er zijn wel eens meerdere opties besproken om de samenwerking uit te breiden, maar daar is geen verdere invulling aan gegeven. Dat was voor De Muze ook niet noodzakelijk. Wij konden gemakkelijk aan vrijwilligers komen en zijn een redelijk georganiseerde stichting. Of de sluiting een verlies is voor Noordwijk, kan ik niet beoordelen. De Muze zal er geen hinder van ondervinden, want wij zijn volledig afhankelijk van onze eigen vrijwilligers.’

Allyson Mannsur, fractiesecretaris van de Progressieve Combinatie Noordwijk, is ‘verbijsterd’: Omdat het bestuur en de medewerkers van VSN geen vertrouwen meer hebben in de aanpak van de gemeenten, hebben zij hun ‘ontslag’ ingediend en dragen hun werkzaamheden voor 1 april aanstaande over aan de gemeente. Een Steunpunt dat twee jaar na oprichting staat als een huis, wordt in haar voortbestaan bedreigd.’

Mannsur oordeelt dat verwachtingen zijn geschapen tijdens gesprekken tussen VSN-medewerkers en ambtenaren, maar dat deze verwachtingen door wethouder Leon van Ast ‘volledig in de kiem zijn gesmoord’. ‘Het VSN wordt geconfronteerd met forse bezuinigingen en met een volstrekt andere zienswijze van de wethouder op zijn functioneren. Volgens Van Ast moet al het geld naar alle vrijwilligersorganisaties en resteert de vacaturebank en de jaarlijkse vrijwilligersprijs. Het Steunpunt wordt volgens die zienswijze zodanig uitgekleed dat het ophoudt te bestaan.’ De politieke partij roept Van Ast op om alsnog met VSN om tafel te gaan en ervoor te zorgen dat de stichting blijft voortbestaan.