Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2011

Pijnloze bezuinigingen

LISSE – Zonder het extra verhogen van de OZB is het de gemeente toch gelukt om jaarlijks twee miljoen euro aan bezuinigingen te vinden. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) presenteerde de resultaten vol trots op dinsdag 1 maart.

‘Het is een huzarenstukje geworden’, glom de wethouder. Het college had zichzelf de opdracht gegeven om jaarlijks minimaal twee miljoen te bezuinigen; dat is drie ton meer dan volgens de laatste berichten van de rijksoverheid nodig is. Om dit te bereiken heeft het ambtenarenapparaat in vier clusters gezocht naar mogelijkheden om zo pijnloos als mogelijk is de ombuigingen te realiseren.

Op het bestaande beleid kon de gemeente 5,5 ton bezuinigen; dan gaat het onder meer om kortingen op het ouderenbeleid, het krantcafé en het stoppen van de financiering voor het aanvullend collectief vervoer. De bezuinigingen op de bibliotheek zijn ‘slechts’ 10.000 euro: een groot verschil met Teylingen waar de bibliotheek terug moet gaan van drie naar één vestiging.

Door grondverkoop van diverse kavels hoopt de gemeente een miljoen euro te genereren (100.000 euro structureel). Belastingverhogingen zijn er ook: de precario en toeristenbelasting gaan met 2% omhoog. Daarnaast snijdt Lisse voor 5,5 ton in haar reserves, om geld te reserveren voor de aankomende bezuinigingen. Al deze maatregelen moeten jaarlijks zo’n 1,7 miljoen euro opleveren. Mocht dat bedrag niet voldoende zijn om de overheidskortingen de komende jaren op te vangen, dan heeft de gemeente Plan B: het versneld inzetten van de Nuon-gelden. Al doet de wethouder voor financiën dat liever niet, zo laat Brekelmans weten: ‘We hebben onze Nuon-aandelen voor 43 miljoen euro verkocht en 20 miljoen opzij gezet om jaarlijks negen ton dividend te ontvangen. We zouden zo’n 15 miljoen aan bezuinigingen kunnen financieren, maar dan hebben we niets meer. Onze prioriteit is om die Nuon-gelden als eerste veilig te stellen.’

Er zitten nog wel wat addertjes onder het gras. Zo kan de regering besluiten om de precariobelasting af te schaffen: dat zou Lisse jaarlijks ruim 700.000 euro schelen. Over zo’n scenario wil Brekelmans liever niet nadenken: ‘Als de precario wordt afgeschaft, balen we stevig; dan moeten we dat bedrag meteen inleveren van onze bezuinigingen en wordt het al veel lastiger om het Nuon-geld vrij te spelen.’

Is er ruimte voor nieuwe projecten of past het college de komende drie jaar op het huis? ‘Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het bestuursakkoord. Daaruit zal blijken wat er feitelijk moet worden bezuinigd. Als hieruit een lager bedrag komt dat de gemeenten moeten bezuinigen, dan zouden we een deel van het gevonden bezuinigingsgeld kunnen investeren in andere dingen. Maar heel belangrijk is dat we de Nuon-gelden als eerste willen vrijspelen.’ Brekelmans verwacht niet dat de overheidsbezuinigingen op de gemeente zullen tegenvallen: ‘De kans is vele malen groter dat er een meevaller is. Maar mocht het wel zo zijn, dan hebben we extra ruimte door de hoeveelheid bezuinigingen die we al doorvoeren.’

Maandag 28 maart vanaf 20:00 uur organiseert de gemeente een informatieavond voor de inwoners over de aankomende bezuinigingen. De locatie is in het gemeentehuis. In april kunnen de raadsleden aangeven wat ze van de collegevoorstellen over de bezuinigingen vinden. De definitieve besluitvorming vindt plaats op dinsdag 28 juni tijdens de kadernota.