Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2011

‘Politici moeten de kroeg in’

VOORHOUT – Al jaren heeft de politiek de mond vol van het overbruggen van de kloof met de ‘burgers’. En dan bedoelen de politici niet de hapklare maaltijden van een bekend fast food restaurant, maar juist de belastingbetalende inwoners. Wat de leden van de stamtafel betreft, wordt dat gapende gat echter alleen maar groter. Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 7 mei werd er weer ouderwets geanimeerd gedebatteerd.

‘Met de groei van Voorhout en de komst van Teylingen is het gemeentebestuur steeds verder van de inwoners afgestegen.’ Deze stelling werd direct ondersteund door alle aanwezigen; zij vonden dat de gemeente steeds groter wordt en almaar meer functies krijgt die ook weer meer geld kosten. Maar het lijkt of de politiek juist die zaken belangrijk vindt, waar de inwoners hun schouders over ophalen. Meer invloed in de regio? De aanpak van de riolering? Het zal de gemiddelde inwoner worst zijn, ‘als het spul maar werkt’. De geanimeerde gesprekken op verjaardagen en tijdens borrels gaan juist over de veiligheid rondom het huis en de spoorbomen die al jarenlang een soepele doorstroming van het verkeer verhinderen.

De stamtafelaars richtten hun pijlen op de twee wethouders die na ruim een jaar nog altijd niet in de gemeente Teylingen wonen. ‘Vroeger kende je de wethouder en de politici. Als je ergens mee zat, belde je de wethouder en kon je langskomen. Dat werkte voor jouw zaak uitstekend, al hielp dat vriendjespolitiek in de hand’, zo haalde een vaste bezoeker herinneringen op.

Vroeger werden kandidaat-wethouders maar op één aspect beoordeeld: (meestal) hij moest van onbesproken gedrag zijn, aangezien hij een voorbeeldfunctie had. De stamtafelaars constateerden een trend: ‘Er is een sterk groeiende beroepsgroep: dat zijn carrièrewethouders die in feite opereren als interim-managers. Naast goede maatregelen zorgen ze ook voor veel troep. Vervolgens moeten ze na vier jaar weer ergens anders beginnen. Hun uiteindelijke doel is om burgemeester te worden.’

Hoe moet de kloof met de politiek dan wel overbrugd worden? De stamtafelaars hadden een innovatieve oplossing: ‘Een gemeenteraadslid moet in de kroeg komen. Hier in Voorhout zie je ze niet meer, maar in Noordwijk nog wel. Maar dat is nog een zelfstandige gemeente, zoals wij vroeger waren.’ En wat de wethouders betreft: iedere wethouder zou minstens vier jaar in de gemeente gewoond moeten hebben, voordat hij/zij het wethouderschap zou mogen aannemen, zo vonden de aanwezigen. ‘De gemeente wil wethouders met deskundigheid hebben, maar als het om bijvoorbeeld volkshuisvesting gaat, moet je alleen maar weten hoe het er in deze gemeente aan toe gaat.’

‘Kunnen we die hele politiek niet afschaffen?’ Vroeg tot slot een stamtafelnestor zich af. ‘In België is er al een jaar geen overheid en de economie loopt daar beter dan ooit. Je hebt die overheid blijkbaar niet nodig.’ Over deze vraag gaan de stamtafelaars zich de komende maand buigen. Zij komen zaterdag 4 juni voor de laatste keer bij elkaar.