Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2011

'We houden van elkaar en blijven bij elkaar’

VOORSCHOTEN – Als 16-jarig meisje ontmoette Tetje Schenk haar grote liefde: Nico Terlouw. Samen met een vriendin flaneerde ze op een mooie zomerdag in 1949 op de dijk in Den Helder en daar kwam ze de marineman Nico Terlouw tegen. Twee jaren later, op 25 mei 1951, trouwde het jonge stel en deze week vieren de huidige ouders, grootouders en overgrootouders het feit dat ze 60 jaar getrouwd zijn.

De ontmoeting staat Nico (82) nog duidelijk voor de geest: ‘Ik lag in Den Helder met mijn schip de Jacob van Heemskerk. Tijdens een wandeling kwamen een marinemaat van me en ik twee meisjes tegen en we raakten aan de praat. Tetje was zestien en ik was negentien jaar.’ Was het liefde op het eerste gezicht? Tetje (78) denkt even na en zegt: ‘De liefde is gegroeid. Mijn vader vond me veel te jong om zo bij de jongens te zijn.’

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de tortelduifjes trouwden na twee jaar. De bruidsweken duurden precies 21 dagen, waarna Nico voor tweeënhalf jaar werd uitgezonden naar Curaçao. In totaal is hij vanwege het varen gedurende een carrière van 32 jaar maar liefst zestien jaar van huis weg geweest. De eerste jaren van het huwelijk bleef Tetje dan ook bij haar ouders wonen en behield ze haar werk. ‘Ik voelde me niet getrouwd, want hij was zo weer weg’, herinnert Tetje zich.

Het echtpaar kreeg gedurende de loop der jaren twee zonen en een dochter en het was in feite Tetje die hen opvoedde. Maar dat was een gebruikelijke situatie in Den Helder; het grootste deel van de mannen werkte bij de marine. ‘Als de mannen vaarden, werden alle vrouwen gedurende die reis weduwe’. Hoe lastig was het om elkaar zo lang niet te zien en dan weer bij elkaar te wonen tussen de reizen door? ‘Het was wel even wennen, maar we speelden op elkaar in. We zijn altijd erg sportief geweest en gingen vaak samen en met de caravan op vakantie’, vertelt Nico.

Sinds 1969 woont het echtpaar in Voorschoten. Ze genieten beiden van een extreem goede gezondheid, zeker gezien hun leeftijd, al heeft Nico al vijf hartaanvallen overleefd. Gevraagd naar de huwelijkshoogtepunten somt hij op: ‘De feesten voor ons 25-, 30-, 40 en 50-jaar getrouwd zijn. Ook werd ik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.’ Beiden slikken even als hen gevraagd wordt ook een dieptepunt op te noemen. ‘We hebben twee schoondochters op jonge leeftijd verloren aan kanker. Al heeft die gebeurtenis wel ons huwelijk gesterkt: we ondergingen het samen en daardoor kwamen we dichter bij elkaar.’ Is het echtpaar Terlouw - Schenk nog altijd verliefd? Ze reageren verbaasd op deze vraag. ‘Verlieft? We houden van elkaar en blijven bij elkaar. Het is zo gewoon en vertrouwd. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat we al zestig jaar getrouwd zijn.’

Welke tips hebben de jubilarissen voor jong getrouwde stellen om het ook zo lang ‘vol te houden’? Nico: ‘Doe zoveel mogelijk dingen samen, zoals kamperen.’ Tetje: ‘Wees als moeder zoveel mogelijk thuis op je kinderen op te vangen. We gingen vroeger iedere zaterdag wandelen en onze kinderen zeggen dat ze een geweldige jeugd hebben gehad. Lekker samen buiten zijn is toch veel beter dan dat achter de computer zitten, zoals de jongeren tegenwoordig doen.’ Zaterdag 28 mei vieren Nico en Tetje Terlouw – Schenk het jubileumfeest samen met familie en naaste vrienden: het belooft een gezellige barbecue te worden.