Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juni 2011

Welstandsvrije discussies

LISSE – Twee voor- en tegenstanders van het dereguleren van het welstandsbeleid kregen van commissievoorzitter Kees Schrama volop de gelegenheid om hun standpunten naar voren te brengen. Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur op donderdag 9 juni werden de commissieleden overladen met argumenten. De politici lieten uiteindelijk weten voorstander te zijn van een zo groot mogelijke (aan)bouwvrijheid op welstandsgebied.

Wat aanbouw of nieuwbouw betreft, worden in de toekomst voor het pand worden de regels hetzelfde aangehouden, maar aan de achterkant wordt het vrijer gelaten; met name waar het niet vanaf de straat te zien is. Qua aanbouw, maar bijvoorbeeld ook wat betreft het gebruik van zonnepanelen op het dak. Martijn Oosterhuis, architect voor Stichting Dorp Stad en Land, liet weten dat zijn stichting ‘als doel heeft de schoonheid van dorp, stad en land te bevorderen.’ Hij adviseerde dat een commissie de kwaliteiten bespreekt om zo beter te kunnen oordelen over de nieuwe (aan)bouw. ‘De excessenregeling wordt van groter belang. In een paar stappen kan het aanzicht van de hele buurt aanzienlijk veranderd worden door gebruik van ander materiaal en/of kleuren.’

Gert Blekkenhorst van Lexnova liet weten dat al meer dan honderd gemeenten inmiddels werken met welstandsvrije gebieden. ‘U kunt een gemeente volledig welstandsvrij maken, maar een combinatie van welstandsvrije en niet welstandsvrije gebieden is ook mogelijk.’ Als voorbeelden gaf hij de naoorlogse woonwijken uit de jaren ’60 tot en met ’90 van de vorige eeuw versus de Lint Heereweg en de tuinwijken; ‘In die twee gebieden heb je veel historische bebouwingsstructuren die redelijk karaktervol zijn.’

Wanneer inwoners in een welstandsvrij gebied volgens eigen ideeën een aanbouw willen realiseren, zal de gemeente hier een grote mate van vrijheid in toelaten. Wethouder Adri de Roon (D66) informeerde de raadsleden: ‘Als gemeente zullen we niet te lichtzinnig met succes een beroep op de excessenregeling kunnen doen.’ Commissieleden van verschillende partijen pleitten ervoor om bepaalde gebieden ook als welstandsvrije zone te oormerken. Genoemd werden onder meer de Vuursteeglaan en het zuidelijk deel van de Engel.