Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 augustus 2011

Lustrumjaar Rotary bol van nieuwe initiatieven

VOORHOUT – Het komende jaar zwaait Ruud Spuijbroek (59) de spreekwoordelijke scepter bij de Rotaryclub Voorhout. Tot 1 juli 2012 zal hij zich samen met de overige 37 leden inzetten om enkele doelstellingen te halen. Zo wordt het lustrumjaar – deze afdeling is in 1991 opgericht – gevierd met een concert, zijn er plannen voor een mobiel muziekpaviljoen en wil de Rotaryclub de gemiddelde leeftijd van de leden omlaag zien te krijgen.

De Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International. De basis van hulp die Rotary kan geven aan de medemens wordt gevormd uit de hechte vriendschap van rotarians onder elkaar. Wereldwijd worden miljoenen euro ingezameld voor de actie ‘End Polio now’. In Voorhout timmert de Rotary aan de weg met onder meer het jaarlijkse luchtkussenfestival dat samen met de TOV, Oranje Vereniging Voorhout en de IJsclub wordt opgezet. Ook doneert de club rond kerst aan de Voedselbank.

Een Rotarylid word je niet, je wordt ervoor gevraagd. Dat moment gebeurde zes jaar geleden bij Spuijbroek en hij zei volmondig ‘Ja’ tegen het lidmaatschap. ‘De Rotary is geen elitaire hap, integendeel zelfs. Het lidmaatschap is niet alleen een investering in je eigen toekomst, ook dien je een maatschappelijk doel.’ Het komende bestuursjaar staat in het teken van de zelfreflectie, laat de voorzitter weten. De gemiddelde leeftijd is aan de hoge kant; het is dik boven de zestig jaar. We willen jongeren bij de club hebben en daar versta ik de 50-minners onder. Wanneer je de onderkant van de leeftijd mist, mis je ook de aansluiting bij de maatschappelijke ontwikkelingen in de maatschappij. Jongeren kunnen een enorme toegevoegde waarde hebben aan de Rotary Voorhout.’

In dat kader wordt nu ook hard nagedacht om in Teylingen – in samenwerking met Rotaryclub Sassenheim – een jongerenafdeling op te zetten. ‘Het is onze wens dat een Jonge Rotaryafdeling voor 30 juni 2013 is opgericht’, aldus de voorzitter. Het komende jaar staat echter ook in het teken van het 20-jarig bestaan. Daarom wordt woensdag 28 september een concert gegeven in de St. Bartholomeuskerk, waarbij de inkomsten naar het goede doel gaan.

Spuijbroek besluit: ‘We willen iets tastbaars achterlaten bij de Voorhoutse gemeenschap en we willen samen met de partners waar we ook voor het Luchtkussenfestival mee samenwerken een mobiel muziekpaviljoen realiseren. Het zou mooi zijn als dit er ook medio 2013 staat.’ Hij trapt lachend een open deur in: ‘Inderdaad, bij onze club is harmonie het toverwoord.’ Wat hoopt u dat de leden over een jaar over u zeggen? ‘Dat we dan een sluitende begroting hebben, al onze plannen zijn gerealiseerd en dat we dan door de aanwas van enkele nieuwe leden de gemiddelde leeftijd met een jaar hebben laten dalen.’