Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2011

Kunstenaars in leegstaande winkels

LISSE – ‘Stel een gebouw beschikbaar waar 35 kunstenaars hun onderkomen kunnen vinden.’ De kunstenaars van de vereniging Bollenstreek in Beeld (BIB) hebben jarenlang in de oude Albert Heijn-vestiging in Sassenheim kunnen toeven. Dit hebben ze met toestemming van de eigenaar als antikraak kunnen doen. Ze dreigen er echter binnen een of twee maanden uitgezet te worden, omdat er voldoende nieuwe woningen verkocht zijn om het nieuwbouwproject op die locatie te laten starten. Daarom richtten kunstenaars Klaar Wolff en Iet Langeveld zich maandag 28 november tot de leden van de commissie Culturele Zaken.

Wolff stelde: ‘We hebben gelezen dat in Lisse veel winkels leeg staan. Wellicht kunnen we een win-win situatie bereiken, waarbij de kunstenaars tijdelijk gebruik kunnen maken van deze winkels. We willen weten of de gemeente iets voor ons kan doen.’ In de nieuwe cultuurnota wordt inderdaad gesproken over het realiseren van tijdelijke kunstenaarslocaties, maar dat zou pas vanaf 2013 zijn. Dat is voor de BIB-leden te laat, aldus Wolff: ‘Het probleem is dat we 2012 moeten doorkomen. De appartementen zijn voldoende verkocht om de bouw te laten beginnen. We moeten begin 2012 uit ons huidige onderkomen.’

De kunstenaars hebben al gedacht aan verschillende oplossingen: ‘Alles in de Kanaalstraat is heel mooi. Als het maar aanloop heeft. Ook zijn we geholpen als we exposities kunnen houden in een kerk of leegstaande scholen.’ Langeveld opperde: ‘Waarom realiseert de gemeente niet een permanent onderkomen; dan kun je van een gebouw een kunstenaarsvrijplaats maken?’ Dat laatste is echter niet mogelijk, aangezien de gemeente niet zomaar een gebouw gratis weg geeft, zo werd de kunstenaars duidelijk gemaakt.

Citymanager Harry Duivenvoorden had een mogelijke oplossing voor het probleem. ‘De organisatie TMF of TFM in Den Haag (FMT Vastgoedbeheer, JD) gaat winkelpanden verhuren aan kunstenaars voor circa 150 euro per maand. Als tegenprestatie moeten die kunstenaars wel de hele week in de winkel staan. Commissielid Rob Beelen had direct interesse: ‘Dat bedrag wil ik ook wel per maand betalen om iedere dag in mijn winkel te staan.’ Blokhuis Beheer heeft contact met FMT opgenomen om eenzelfde systeem hier in Lisse op te zetten.