Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2012

Buurtplatform levert nieuwe ideeën op


LISSE – Aan het centrum blijkt nog heel wat te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Buro Islant. De huidige staat van het winkelcentrum leidt tot veel kritische uitingen van de inwoners en bezoekers. Dit bleek tijdens de informatieavond van dinsdag 26 juni die voor de bewoners van het centrum werd georganiseerd.

Positieve opmerkingen over het centrum was, dat het praktisch ingericht en een klein, historisch winkelgebied is. Ook het gratis parkeren krijgt de handen op elkaar. Maar de criticasters hebben de overhand, zo blijkt uit het onderzoek: ‘Soms is het wat rommelig. Jammer van de leegstand van de winkels. Gedateerd. Kaal en lelijk bestraat. Saai, armoedig, fantasieloos, levenloos. Rommelig, triest.’ Het zijn enkele kenmerken die aan het winkelcentrum gegeven worden.

Om dat centrum te verbeteren, wordt gesuggereerd om de Kanaalstraat niet alleen autovrij, maar ook (brom)fietsvrij te houden. Er zouden meer grote volwassen bomen moeten komen, maar ook ander groen en enkele fonteintjes. De aanwezige inwoners werden warm verwelkomd door burgemeester Lies Spruit, wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) en buurtregisseur Monique van der Weijden. Nadat de aanwezigen geïnformeerd waren over de ontwikkelingsgebieden in het centrum, mochten ze zelf aan de slag gaan.

De inwoners werden in vier groepen verdeeld (bewoners Berkhout, Van Rijckevorsel, Oranjebuurt, Centrum) en discussieerden een half uur over goede projecten die kunnen worden opgezet. De gemeente doneert namelijk ieder jaar 1.000 euro per buurt voor het realiseren van een optimaler leefklimaat. Uiteraard waren er wat kritische voetnoten, zoals: ‘Die 1.000 euro moeten ze besteden aan de schoonmaakdiensten’, het plein bij Annie voor de Wind is zo armoedig’ en ‘Het plantsoentje bij de Westerdreef ziet er schandalig uit.’ Maar ook kwamen veel verfrissende ideeën bovendrijven.

‘De nieuwe bankjes in het dorp zijn heel gezellig en altijd bezet. Maar sommige bankjes staan verkeerd gedraaid, met zicht op de winkels en niet op de weg.’ Een ander: ‘Het is heel mooi dat de eigenaren van de huizen aan de Heereweg allemaal hun woning hebben opgeknapt.’ Ook moet er meer groen komen: ‘De door de gemeente gekapte boompjes in de Schoolstraat die zo mooi bloeiden, moeten weer terugkomen.’ Ook moet er volgens de aanwezigen nu eindelijk wat gebeuren met die kale Hobahohallen. ‘We kijken al zeven jaar tegen die hallen aan; het lijkt nergens op. Haal die gebouwen weg, houd de straten schoon en haal het metershoge onkruid weg!’ De gemeente gaat deze en andere ideeën nader bestuderen.