STREEK – Het 60-jarig jubileum van ondernemersnetwerkvereniging Kring Bedrijven Bollenstreek (KBB) werd woensdag 6 juni groots gevierd in de Muze te Noordwijk.
Coco Meeldijk is KBB-bestuurslid en verantwoordelijk voor de communicatie. Ze legt uit dat de KBB een overkoepelende netwerkorganisatie voor de Duin- en Bloembollenstreek is. ‘De KBB gaat over de grenzen van de diverse gemeenten heen.’ De KBB werd in 1952 opgericht om maatschappelijke ontwikkelingen als woningbouw te stimuleren, maar ook om een belangenvereniging richting de gemeenten te zijn. Tegenwoordig is de KBB vooral actief als netwerkplatform voor grotere ondernemers.’
In de jaren ‘50 was er in de streek behoefte aan samenwerking. Het was namelijk de tijd van de naoorlogse jaren; de wederopbouw van de Nederlandse economie was in volle gang. Er was gebrek aan van alles: voedsel, energievoorziening, telefoonlijnen, voldoende en kundige medewerkers en huisvesting. De samenwerking tussen de grotere bedrijven had als doel met succes te lobbyen naar de gemeente en de provincie.
De KBB groeide door de jaren heen en de formule van destijds is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. De aanvankelijk vijftien leden kwamen bijeen om ideeën van elkaar op te doen en verder te ontwikkelen. Toen al ontstond het idee van bijeenkomsten met goede en aansprekende sprekers. Eén keer per jaar werd een bijeenkomst georganiseerd met het 'thuisfront'. Als je bij een bijeenkomst niet was geweest, had je echt iets gemist! Ook namen bedrijven het initiatief om bouwcontingent te claimen en woningen te bouwen voor hun medewerkers. Zo was er een project van twintig woningen in Noordwijk en Oegstgeest: tien voor Sikkens, vijf voor Nortgo en vijf voor Beuk.
De KBB is ook bekend om haar felbegeerde KBB-Award; een competitie tussen de regionale bedrijven. Zij strijden om de eer om zich het meest onderscheidende bedrijf te mogen noemen; op het gebied van succesvolle bedrijfsvoering, innovatie en human resource management.
Jaren geleden kwam de landelijke politiek met het idee om een Bollenstad te realiseren. De KBB was hier een fel tegenstander van en zette het initiatief ‘Hou het Bloeiend’ op. De KBB wees op het belang van een goede omgeving om te werken, wonen en recreëren. Een ander project dat de KBB opzette, was: ‘Holland Biodiversity’, dat in samenwerking met de Universiteit van Leiden werd opgezet. Stoffen uit narcissen werden gebruikt als basis voor medicijnen voor de bestrijding van de ziekte Alzheimer; een perfecte win-winsituatie voor de betrokken bollenkwekers en de wetenschap.
Door de jaren heen staat het onderdeel ‘belangenbehartiging’ bij de KBB minder hoog op de agenda. Dit komt ook omdat er veel meer lokale bedrijfsverenigingen zijn, die zich hiermee bezig houden. Meeldijk: ‘We blijven dat platform oor de ondernemers. We zijn niet met politieke zaken bezig, maar spelen wel in op actuele onderwerpen, waar de ondernemer tegenaan loopt.’ Voor meer informatie: www.kb-b.nl.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home