Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Juf Astrid in de bloemen


NOORDWIJK – Juf Astrid Schaafsma van De Noordwijkse School redde samen met juf Annette door daadkrachtig optreden het leven van een dakwerker. Tijdens schooltijd kreeg deze man een hartaanval, terwijl hij op een ladder bij een huis aan de overkant van de straat stond.

Zonder aarzelen snelde juf Astrid op de man af om hem mond-tot-mond beademing en hartmassage te geven. Hierdoor kwam het slachtoffer weer bij en nu gaat het – ondanks een gebroken nek – beter met hem en kan hij binnenkort beginnen met zijn revalidatie.

Een van de leerlingen, Ryan de Haas (9), was zo onder de indruk van ‘zijn’ juf Astrid, dat hij een brief schreef aan burgemeester Jan Pieter Lokker: ‘Mijn juf verdient een lintje!’. Het krijgen van een lintje is aan strenge regels en lange procedures onderworpen, dus dat kan niet een-twee-drie geregeld worden. Aar de burgemeester kwam persoonlijk naar De Noordwijkse School om de reddende held flink in de bloemetjes te zetten.

Lokker: ‘Hier staat een trotse burgemeester. Juf Astrid is het voorbeeld dat het belangrijk is om in actie te komen.’ Juf Astrid dankte haar collega Annette voor de hulp die ook die leerkracht bood tijdens de reddingsactie en liet weten ‘vereerd’ te zijn met de bloemen. Maar vooral was ze blij dat het redelijk goed ging met het slachtoffer, vertelde ze. ‘Gelukkig had ik geleerd wat je moet doen om iemand te helpen. Niets is zo frustrerend om toe te moeten kijken en niets te kunnen doen.’

De beide helden besloten ter plekke om de leerlingen een EHBO-juniorcursus te laten volgen. Dit nieuws werd met luid gejuich door alle 220 leerlingen ontvangen. Ze beloofden ook om ’s avonds tegen hun ouders te vertellen dat die ook een reanimatiecursus moeten volgen.