Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Eenrichtingsverkeer bij cursusavond

RIJPWETERING - Een kleine dertig mensen bezochten de speciaal door wethouder Floris Schoonderwoerd (PvdA) opgezette cursus ‘Wie doet wat eigenlijk, en waarom in Kaag en Braassem’. Een ronkend persbericht meldde: ‘In drie bijeenkomsten kunnen inwoners kennis maken met de gemeente en de politieke beslissingsprocessen.’ Ook zouden de deelnemers kunnen ‘meebeslissen’ over de dorpen waar voorzieningen bijkomen en waar de gemeente in de toekomst aan moet werken. De eerste avond vond vorige week plaats en de wethouder heeft nog twee kansen om de hooggespannen verwachtingen waar te maken.

Niet dat hij het slecht deed, maar de cursusavond was voornamelijk eenrichtingsverkeer. De wethouder sprak een uur lang over Kaag en Braassem, de ontwikkelingen op het gebied van zorg, voorzieningen en natuur. Daarna vertelde Anton Verhees van Wijdezorg over zijn vakgebied en de uitdagingen voor de toekomst. Maar voor die tijd mocht iedere cursusdeelnemer opstaan en vertellen wie hij of zij was.

Schoonderwoerd stak vervolgens van wal en sprak over onderwerpen als wonen, economie, recreatie en de samenleving in Kaag en Braassem. Hij vertelde over de ‘groeikernen’ Roelofarendsveen / Oude Wetering, Leimuiden en Woubrugge: ‘Hier wordt woningbouw kwantitatief uitgebreid en worden commerciële en maatschappelijke voorzieningen versterkt.’ In groengebieden (de overige dorpen) wordt de woningbouw alleen ‘kwalitatief’ uitgebreid en komt er een ‘selectief aanbod’ van de verschillende voorzieningen. De wethouder: ‘De bakker en slager verdwijnen uit het eigen dorp; die voorzieningen moeten we clusteren in de groeikernen.’

Hij sprak over zijn wens om extra bedrijventerreinen te realiseren en het stimuleren van de recreatie. ‘In natuurontwikkellocaties (NOL) kunnen mensen fietsen of wandelen, terwijl ondernemers ook intensieve recreatieplaatsen (IRP) kunnen realiseren.’ Schoonderwoerd voorspelde dat de komende jaren zwemkaartjes, voetballidmaatschappen en kinderopvangkosten zullen verdubbelen of verdrievoudigen. Verhees informeerde de aanwezigen over de veranderende zorg. Vroeger waren er armenhuizen, daarna de bejaardenhuizen en sinds de jaren ’80 de verpleeghuizen. In de toekomst moeten steeds meer ouderen en licht dementerenden langer thuis blijven en hun omgeving om hulp vragen. ‘We kunnen niet in iedere kern de intensieve zorg voor demente ouderen verzorgen.’

De avond werd afgesloten met een vragenrondje voor de deelnemers. Roel vond de avond ‘zeer informatief, maar de algemene inleiding van de wethouder omvatte een heel groot blok. Ik wil weten hoe besluiten tot stand komen en hoe de inwoners de wethouder kunnen benaderen.’ Ingrid en Kelly waren het hier mee eens; zorg bij de volgende cursusavonden voor een kortere informatieronde en laat mensen meer met elkaar discussiëren.’ De wethouder zegde toe dat hier meer ruimte voor zal zijn bij de laatste twee cursusavonden in café De Vergulde Vos.