Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Naaldbomen blijven behouden

HILLEGOM – Een aantal naaldbomen langs de N208 blijft tegen de verwachting in toch behouden voor toekomstige generaties. Dit is gelukt dankzij felle protesten van Bloeiend Hillegom.

Het initiatief voor het behoud van de naaldbomen aan de Weeresteinstraat komt van Bloeiend Hillegom. Fractievoorzitter Ria Heemskerk gooide de politieke steen in het water. ‘Op de naaldbomen aan de oostkant van de Weeresteinstraat tegenover de ABN bank staan rode kruizen. Het blijkt dat deze bomen gekapt worden omdat deze “niet passen in het nieuwe beeld”. Maar dit zijn volwaardige bomen. Bovendien zijn er plannen om langs de N208 een ‘laan te creëren van bomen en de huidige bomen passen hier prima in. Wethouder Jan van Griensven moet deze bomen laten staan, want ze staan niets of niemand in de weg!’

De wethouder toonde zich gevoelig voor dit pleidooi en had goed nieuws te melden. Aan de zuidoostkant naast de rotonde blijkt er bij één nieuw geplante boom sprake te zijn van directe hinder door twee naaldbomen. Deze bomen zullen dus gekapt moeten worden. De overige bomen aan de zuidoostzijde kunnen op termijn wellicht groeihinder veroorzaken voor de laanbeplanting, maar op dit moment is het niet noodzakelijk om deze bomen te kappen. De bomen aan de noordoostzijde bij de prinses Irenelaan hebben geen directe relatie met de laanbeplanting. Wel is er sprake van belemmering van de nieuwe lichtmast, maar dat kan met snoeien voldoende worden opgelost.’ Daarom worden de bomen aan de noordoostzijde niet gekapt en worden enkele naaldbomen bij de nieuwe lichtmast gesnoeid. Alle bomen aan de zuidoostzijde blijven gehandhaafd, met uitzondering van de twee naaldbomen naast de nieuw aangeplante boom.

Het is goed nieuws, maar Anita van Vliet, fractievoorzitter Hillegom Progressief, wilde meer: ‘Jammer, dat er toch alsnog gekapt wordt. Deze bomen hebben een mooier aanzicht dan nieuwe boompjes met een zeer geringe doorsnede.’