Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2013

‘Geef aanleunwoningen Hofwijck terug aan senioren’

OEGSTGEEST – Sedos wil de antikraakwoningen aan de Hazenboslaan 2 – 36 en Piet Heinlaan 44 – 98 renoveren, ‘vooralsnog ten behoeve van verhuur’. Begin juli wil het bedrijf starten met de eerste fase van de renovatie, die circa een half jaar gaat duren. Dan worden maximaal 26 woningen gestript en verbouwd. Het gaat hierbij om de woningen die het meest populair zijn. De woningen moeten onder meer nieuw tegelwerk, sanitair, schilderwerk en een nieuwe keuken en cv-ketel krijgen. Ook komen er dakkapellen aan de achterzijde.

Na afronding van de werkzaamheden, zal de huurprijs van de woningen (flink) stijgen. De huren zullen dan ‘marktconform’ zijn, zo laat woordvoerder N. Wigmore van Sedos Vastgoedontwikkeling en Beleggingen weten. De huren kunnen dan stijgen tot 900 euro en dan komen daar nog de kosten voor gas, water, elektriciteit en eventuele servicekosten bij.

Het is niet zo dat de huidige huurders automatisch weer mogen terugkomen in hun eigen woning, zo laat Sedos weten. Dit is volgens het bedrijf alleen ‘onder bepaalde voorwaarden’ mogelijk. Sedos wil ‘acceptatiecriteria’ opstellen, waaraan toekomstige huurders moeten voldoen. In een brief aan de huurders stelt Sedos dat iedere bewoner de woning voor 1 juli ‘leeg, ontruimd en bezemschoon’ moet hebben achtergelaten.

In de vernieuwde woningen moeten starters en expatriates (buitenlandse werknemers die gesponsord worden door hun bedrijf om in Nederland te komen wonen en werken) gaan wonen. Hiervoor moet het huidige bestemmingsplan worden aangepast; de woningen zijn namelijk oorspronkelijk bedoeld voor senioren. De gemeente heeft vooralsnog niet ingestemd met de ontruiming van de woningen, maar gaat zich hier de komende weken wel over buigen.

Carolyne de Vries Lentsch - van Welzen is de kleindochter van Nic van Welzen sr., een van de oprichters van de Vijverhof en Hofwijck. Ze vindt de doelgroep die Sedos voor ogen heeft ‘schandalig’ en stelt: ‘Zo zou mijn grootvader het nooit gewild hebben. Deze woningen hebben een maatschappelijke bestemming en zijn bedoeld voor ouderen en niet voor starters en expats. Een mogelijke terugkeerregeling voor de antikraakbewoners past ook niet bij de doelgroep.’

Ze vervolgt: ‘Het is een goed plan dat Sedos de huisjes gaat opknappen, maar geef ze terug aan de senioren. Deze aanleunwoningen van Hofwijck moeten toebehoren aan de senioren en niet worden verkwanseld aan starters. De omgeving is voor vele Oegstgeestenaren vertrouwd en ligt ideaal ten opzichte van de winkels. Diegenen die nog goed ter been zijn, kunnen zelf naar de Lange Voort voor hun boodschappen. Mogelijk dat Hofwijck op de achtergrond nog een rol kan spelen bij bijvoorbeeld de verstrekking van maaltijden. Deze kleinschaligheid past juist in het landelijk beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.’