Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Lokale DJ maakt wereldwijd furore


NOORDWIJK – Wie had ooit kunnen bedenken dat een jongen die in Krommenie geboren werd en op z’n zevende geadopteerd, wereldwijd furore zou maken met zijn eigen muziekstijl? De Noordwijker Devi van der Horst (27) werkt als dj samen met Ralph van Vugt onder de artiestennaam NO_ID en geeft optredens in Zweden, Amerika, Afrika en Azië.

Zijn levensverhaal klinkt als ‘The Dutch Dream’. Na enkele onrustige jeugdjaren werd hij warm opgevangen in Noordwijk. ‘Ik gebruikte muziek als afleiding en ook een beetje als vlucht en ging er helemaal in op.’ Op zijn veertiende ging hij uit naar De Bob en daar zag hij voor het eerst een draaitafel. Hij bleef er gefascineerd de hele avond naar kijken. Van zijn familie kreeg hij in die tijd geld toegestopt om ‘later’ zijn rijbewijs te halen, maar hij kocht in plaats daarvan stiekem een draaitafel. Zijn ouders waren verrast, maar steunden hem in zijn passie; zijn opa richtte zijn slaapkamer zelfs in als discotheek.

Via het hockeyen kwam Van der Horst in aanraking met Van Vugt en ze werkten samen om een eigen muziekstijl te creëren. ‘Vroeger was het DJ-zijn een kunst en haalde je als enige platen uit Engeland en Amerika. Nu kan iedereen elk gewenste nummer downloaden en DJ spelen. Daarom vonden we dat we onze eigen muziek moesten draaien, want als je alleen maar het werk van anderen draait, blijf je op een bepaalde hoogte steken.’

Het ontbrak de beiden aan echte kennis over het maken van muziek, maar dat maakte niet uit. ‘We zijn gewoon gaan uitzoeken hoe je samen muziek maakt. In het begin één keer per week, maar het werd een verslaving. We kochten programma’s om onze muziek nog veel vetter te krijgen.’ Van der Horst is een perfectionist, dus het duurde een tijdje voordat het eerste resultaat ook echt openbaar werd gemaakt; het nummer ‘World’. Prompt behaalde dit nummer de eerste plaats tijdens de Demolition Contest van het Amsterdam Dance Event.

Door dit nummer, en de hulp van de inmiddels overleden Fokko van der Sloot, kreeg NO_ID het eerste platencontract. ‘Dat voelde heel euforisch; het zijn toch de eerste stappen naar de top.’ Maar echt verkopen deed het nummer nog niet en Van der Horst kwam voor de keuze te staan, of na zijn studie een baan moest zoeken of echt doorgaan in de muziek. Hij had zo weinig geld, dat hij zwart moest rijden in de metro.’ Eén telefoontje eind 2011 veranderde zijn leven. Axwell Axtone van de Swedish House Maffia hoorde de muziek van NO_ID en was razend enthousiast. Hij nodigde de DJ’s uit om bij zijn label te komen en in het voorprogramma van de Swedish House Maffia te spelen.

Van der Horst: ‘Het was een droom, want we konden niet van de muziek leven. Niemand koopt nog muziek, want alles wordt illegaal gedownload. En we waren niet bekend genoeg om over de wereld te draaien.’ De eerste gig was in New York, waar de jongens voor 3.000 uitzinnige mensen optraden. Inmiddels heeft de DJ al optredens gehad in Engeland, Frankrijk, Kroatië, Noorwegen en Zuid-Afrika, waar hij met privévliegtuigen naar toe gebracht werd. In maart treedt hij in ieder geval op in Singapore en Maleisië.

Tot nu toe is het één groot feest, maar de ambities van Van der Horst zijn huizenhoog. ‘We willen in volle stadions draaien, kunnen leven van onze muziek en vooral genieten. Het is een kracht dat we met z’n tweeën zijn, want daardoor heb je vier oren en kun je kritisch op elkaar zijn. Hierdoor bereik je de hoogste kwaliteit van muziek.’ Toch heeft het glamourleven niet alleen maar voordelen: ‘Dit is best een eenzaam beroep; je bent langer aan het reizen, dan dat je draait. Je werkt 70 uur per week, maar het is relaxed om dat samen met Van Vugt te doen.’

NO_ID staat nog niet in de top 100 van beste DJ’s, maar dat is een kwestie van tijd. ‘We zitten in de juiste vibe om dat te bereiken. Ik maak de muziek en vertrouw erop dat het goed is. We willen alleen maar beter worden en dat kost tijd. Maar ik vind het een enorme kick als ik op internet een jongetje in India zie, die een van mijn nummers als ‘Leave a light on’, ‘Selda’ of ‘Sex sells’ aan het performen is. Eigenlijk heb je geen besef wat je muziek met de mensen doet. Wij proberen zoveel mogelijk om een bepaalde euforie in onze muziek te verwerken. Ik hoef niet de beste van de wereld te zijn, maar wil elke keer betere en vernieuwende nummers maken.’