Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Grote risico’s voor jeugd

OEGSTGEEST – De gemeente zet zich in voor de gezondheid van de inwoners. Hiervoor is de nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 – 2016 opgesteld, die tijdens de vergadering van de politieke ronde van donderdag 14 maart moet worden goedgekeurd.

Uit het stuk blijkt, dat de gemeente inzet op drie doelstellingen. Het gaat dan om het bevorderen van een gezonde leeftijd, bijvoorbeeld door het voorkomen van overmatig alcoholgebruik en het tegengaan van eenzaamheid. Als tweede doelstelling wordt ingezet op ‘preventieve activiteiten op zorg; onderdeel hiervan is opvoedingsondersteuning en advies over gezonde voeding. Als laatst moeten inwoners die zorg nodig hebben, ook de juiste zorg krijgen.

Uit de nota blijkt verder dat het niet best gaat met de jongeren. ‘De ongezonde leefstijl van jongeren baart zorgen. Net als hun leeftijdsgenoten in andere regio’s drinken veel jongeren in de regio te jong, te vaak en te veel.’ Maar liefst de helft van alle jongeren tussen 12 en 17 jaar drinkt al alcohol. Van de 12 – 18-jarigen rookt 20% en circa 10% van de jongeren gebruikt ook softdrugs.

Verder eet vier op de tien Oegstgeester jongeren onvoldoende fruit en groente en 12% zit minder dan vijf keer per week aan het ontbijt. Dat zijn duidelijke signalen die bij de kinderen op latere leeftijd kunnen leiden tot overgewicht. Maar ook loopt de jeugd kans op ernstig ondergewicht: maar liefst 15% van de jongeren is te licht voor de eigen leeftijd en lengte. Daarom wil de gemeente niet alleen inzetten op het bestrijden van overgewicht, maar moet de jeugd geïnformeerd worden om te zorgen voor een gezond gewicht.