Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2013

Vierkant kan aangepakt worden

LISSE – De zienswijzen op de herinrichting van ’t Vierkant hebben nauwelijks geleid tot verandering van de plannen. Dit blijkt uit de informatie die wethouder Cia Kroon (VVD) gaf op dinsdag 7 mei.

Ze liet weten, dat de reacties grotendeels over drie punten gingen: parkeren, de kiosk en de bomen. Een aantal mensen had gevraagd om het realiseren van extra parkeerplaatsen, maar daar wil het college niets van weten. Kroon: ‘Het plein is bedoeld als horeca- en terrassenplein. Daarom hebben we besloten om de parkeersituatie te handhaven zoals in het voorlopig ontwerp staat. Negen parkeerplaatsen verdwijnen en er zijn geen concrete ideeën over waar die elders in het dorp vervangen worden.’

Het kunstwerk wordt verplaatst naar het parkje aan de Gerard Doustraat. Over de bomen informeert Kroon: ‘Er waren twee verzoeken om de boom aan de westzijde van het plein (bij Amuze, JD) en aan de oostzijde (ter hoogte van nummer 241) te verwijderen. Deze verzoeken hebben we niet gehonoreerd: die bomen waren gezond en zijn ook van belang voor de ruimtelijke kwaliteit.’ Overigens verdwijnen de Leilindes wel.

Ook de bloemenkiosk blijft een object die discussie oplevert. Het college heeft nu besloten om geen permanente kiosk te plaatsen. In plaats daarvan komt er wel een ambulante kiosk voor Heereweg 243. Kroon: We gaan als gemeente niet zelf een permanente kiosk financieren.’ Het college heeft geen toestemming meer nodig van de gemeenteraad om te beginnen met de werkzaamheden aan ’t Vierkant. De wethouder verwacht dat de start van de uitvoeringswerkzaamheden begin oktober zal zijn. ‘Het is belangrijk voor Lisse dat we een mooi terrassenplein hebben voor het dorp: ’t Vierkant wordt het visitekaartje van Lisse.’ De maximale kosten voor de uitvoering van deze werkzaamheden moeten veel minder zijn dan 709.000 euro; dat is namelijk het maximum beschikbare bedrag wat de gemeente heeft gereserveerd voor de planvorming, toezicht en de uitvoering.