Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Column

De VVD vraagt via haar website om de mening van de stemmers over twee moties die de partij al dan niet gaat indienen. Het is de eerste keer dat zoiets voorkomt in onze gemeente en vanuit democratisch oogpunt lijkt het een goede ontwikkeling.

Natuurlijk is het bij alle politieke partijen mogelijk om de fractievergaderingen bij te wonen om je mening te geven over het ene of het andere onderwerp dat daar besproken wordt. Of dat nu gaat om losliggende stoeptegels, de 3D, RDOG of het rapport ‘Spijkers met koppen’. De lezer die overigens weet wat met de afkortingen in deze laatste zin precies bedoeld wordt, interesseert zich ofwel mateloos in de politiek, óf heeft verder geen leven.

Terug naar het oorspronkelijk onderwerp; is het online peilen nu goed voor onze democratie of zijn gemeenteraadsleden juist gekozen, zodat ze de beslissingen namens ons en over onze hoofden kunnen nemen? Ik neig toch naar het eerste. Immers, politici die zich na hun verkiezing jarenlang niet bekommeren om de kiezers en alleen hun eigen gevoelens of hersenen volgens bij het nemen van  beslissingen, hebben het principe van de democratie niet begrepen.

Aan de andere kant is het ook geen goede zaak om voor ieder wissewasje de mening van het volk te vragen. Uiteindelijk leidt dit namelijk alleen maar tot grote ontevredenheid bij de kiezers. Je kunt namelijk niet iedereen gelukkig maken. Een voorbeeld: stel dat 54% van de inwoners er voorstander van is, dat de gemeente poepzakjes beschikbaar stelt aan hondeneigenaren en het college hiertoe zou besluiten. Dan is 46% van de inwoners, oftewel 11.730 mensen, ontevreden over dit besluit. En zo heb je bij iedere beslissing voor- en tegenstanders.
Aangezien negatieve gevoelens langer vastgehouden en herinnerd worden dan positieve emoties zal op de langere termijn het negatieve gevoel bij iedereen overheersen, met de gevleugelde uitspraak ‘Die politici doen toch wat ze zelf willen’ tot onvermijdelijk gevolg. Kortom, de mening vragen aan het volk is prima, maar doe dat dan net als met alcoholische versnaperingen: met mate.