Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Geld voor bestrijding onderwijsachterstanden

KAAG EN BRAASSEM – Maar liefst 13,4% van de inwoners is laaggeletterd en heeft dus moeite met lezen en schrijven. De gemeente krijgt de komende vier jaar 120.000 euro per jaar van de Rijksoverheid om activiteiten te ontplooien om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Dit bedrag wordt verdeeld over meerdere organisaties die zich inzetten om (met name) kinderen onder de vier jaar te helpen en te begeleiden. Doel is, dat leesachterstanden worden weggewerkt, zo liet wethouder Ton van Velzen donderdag 19 september weten.
Laaggeletterdheid is onder volwassenen nog steeds een taboe en de stap om een cursus lezen te volgen, blijkt voor velen toch nog een hoge drempel te zijn. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 13,4% van de mensen moeite heeft met lezen en schrijven; dat geldt dus voor 3.410 inwoners van Kaag en Braassem. Toch namen in 2010 maar zes personen deel aan de cursus ‘Basiseducatie op BSE-niveau 1’ van het ROC Leiden. Ook het college heeft haar steentje bijgedragen om de strijd aan te binden tegen de laaggeletterdheid. Zo deelde een wethouder promotieviltjes uit, werden chocoladeletters in ontvangst genomen en las een wethouder voor tijdens de Nationale voorleesdagen.
Maar het is een stuk eenvoudiger om de kinderen onder vier jaar te bereiken; met name het kroost dat al naar de (buitenschoolse) kinderdagopvang gaat. De gemeente heeft er mee ingestemd dat drie organisaties (zogeheten ‘coördinerende partijen’) aanzienlijke geldbedragen krijgen om de strijd aan te gaan tegen de laaggeletterheid en steun te bieden aan de kinderen die dat nodig hebben. Het gaat hierbij onder meer om ‘Kindkracht en Stichting Kindkracht’(59.643 euro) voor het uitvoeren van werkzaamheden voor zowel de kinderopvang als de peuterspeelzaal, als de Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade (SSBA). ‘Snoopy’ krijgt als coördinerende partij een bedrag van 94.231,25 euro voor zowel de kinderopvang, peuterspeelzalen en basisscholen van Leimuiden en Woubrugge. ‘SamenEén’ ontvangt een bedrag van 30.061,78 euro voor zowel de kinderopvang, peuterspeelzaal en basisschool in Hoogmade.’ Het overige geld van de rijksoverheid moet nog toegekend worden. Geld dat niet besteed wordt, gaat weer terug naar de landelijke schatkist. De gemeente houdt de vinger aan de pols om te controleren dat alle toegekende bedragen ook op de juiste manier en effectief besteed worden.