Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Nieuwe vorm van democratie

KAAG EN BRAASSEM – Of het een landelijke primeur is, dat is nog onduidelijk. Maar voor onze gemeente is het in ieder geval de eerste keer. Het VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van Burg heeft enkele moties opgesteld, die alle lokale afdelingen van haar partij kunnen indienen in hun gemeente. Namens haar partij vraagt fractievoorzitter Yvonne Peters via de VVD-website de mening van de inwoners en de partijleden over twee moties.
Gemakkelijke kost zijn deze moties niet; de een gaat over het ‘gebruik outcome-criteria’ en de andere motie gaat over de kwaliteitseisen van nieuwe aanbieders voor de jeugdzorg. Peters roept iedereen op om te reageren via de email of anders naar de fractievergadering van maandag 23 september te komen.
Is dit de eerste keer dat de VVD Kaag en Braassem landelijke moties voorlegt aan de inwoners, voordat besloten wordt om deze in de gemeenteraad in te dienen?
‘Ja.’
Wat is de reden dat jullie de mening van de inwoners vragen?
‘De inwoners en vooral leden (van de VVD, JD). Het gaat om ingewikkelde en niet heel "politieke" materie (3D, jeugdzorg, werk en inkomen) waarover de besluitvorming veelal regionaal plaatsvindt. Ik wil graag onze achterban daar meer bij betrekken omdat het wel om zaken gaat / kan gaan die heel dichtbij komen.’
Hoeveel reacties zijn er al geweest?
‘Ik heb wel wat mails gekregen, morgen is de fractievergadering en dan hoor ik de mening van de aanwezigen.’
Is deze raadpleging een kwestie van: we volgen de meeste voor- danwel tegenstemmers om te bepalen of we de motie(s) indienen?
‘Nee, stemmen is in onze openbare fractie nog nooit voorgekomen. We bespreken en discussieren en als voorzitter trek ik dan een conclusie en vraag of we daar mee naar de raad "mogen".’
Zijn jullie als volksvertegenwoordigers niet juist gekozen om beslissingen te nemen voor de inwoners?
‘JA! Maar de VVD-fractie houdt wel graag nauw contact met de mensen die op ons gestemd hebben of interesse hebben in wat we doen.’
Is dit de ultieme vorm van democratie?
‘Dat vind ik een groot woord, maar open en transparant is het wel.’
Gaan jullie verder met dit initiatief?
‘Dit weet ik nog niet en dat bepaal ik natuurlijk ook niet alleen.’
Gaan jullie al jullie mogelijke besluiten, moties en amendementen voortaan op deze manier voorleggen aan jullie achterban?
‘Alle besluiten en mogelijke moties/amendementen worden nu al in de openbare fractie besproken. Nieuw is deze manier via de website. Ik ga het met de leden evalueren en dan zien we verder.’