Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Invoering vereveningsfonds wordt overwogen

NOORDWIJK – Mogelijk komt er een vereveningsfonds, waarbij projectontwikkelaars die minder dan 30% aan sociale woningen bouwen, een bedrag moeten stoppen in een gemeentelijk vereveningspotje. Bouwers van nieuwe woningen die meer dan 30% aan sociale woningen realiseren, kunnen juist een bedrag ontvangen uit dat vereveningspotje.
Dit systeem bestaat al in Lisse en is daar een paar jaar geleden gekomen, mede op initiatief van wethouder Bas Brekelmans (VVD/JES) die een aantal jaar in dat buurdorp met de scepter zwaaide. Noordwijk kampt met een van de laagste percentages (19%) aan sociale woningen, vergeleken met de andere gemeenten van Holland Rijnland. Vandaar dus de vraag aan de wethouder of hij het vereveningsfonds ook in Noordwijk wil introduceren.
Brekelmans draait eerst om het antwoord heen, maar geeft uiteindelijk toch toe: ‘Ik ben wel voorstander van duidelijke richtlijnen. Op dit moment is er niet zo’n fonds en wordt de komst van sociale woningen meer grofkorrelig behandeld. Ik vind het wel een goede zaak te kijken naar hoe we de verevening gaan doen. We zijn moreel verplicht om hier naar te kijken. Het systeem van de verevening gaan we aan de gemeenteraad mededelen.’
 
Mocht er op korte termijn een vereveningsfonds worden ingesteld, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de Hotels van Oranje. Immers, zij willen twee torenflats realiseren waar hoegenaamd geen sociale woningen onderdeel van uitmaken. Of de eigenaren van de Hotels van Oranje dan ook een groot voorstander van zijn van de snelle invoering van het vereveningsfonds laat zich raden.