Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

LISSE – Huiselijk geweld is nog altijd een taboe in onze samenleving. Echtgenotes die dagelijks geslagen worden, vrouwen die hun man psychisch terroriseren en kinderen die moeten leiden onder hun ouders wier handen te los zitten. Er schuilt veel stil verdriet achter menig voordeur. Verdriet dat door de buitenwereld niet wordt opgemerkt. En wanneer dit wel gebeurt, durven mensen dit vaak niet te melden. En dat moet veranderen. Om dit te bereiken, slaan de gemeenten in Hollands Midden de handen ineen om huiselijk geweld tegen te gaan, zo meldde het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 17 september.
 
Het taboe op huiselijk geweld en kindermishandeling moet doorbroken worden; op die manier wordt het geweld eerder herkend en erkend, zo is de gedachtegang. Daarom is het plan ontstaan om publiekscampagnes en voorlichtingsmaatregelen op te zetten, zodat inwoners het probleem herkennen en weten bij welke instantie ze met hun vermoedens over mishandeling terecht kunnen. ‘Een efficiënte en effectieve uitvoering zorgt er voor dat het geweld snel en langdurig stopt’, aldus een ambtelijk rapport over de concept regiovisie ‘Geweld in huiselijke kring Hollands - Midden 2014-2018’. Het nemen van maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan, wordt gesteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met de regiovisie als uitgangspunt gaan alle gemeenten, waaronder Lisse afspraken maken met verschillende partijen over hun rol in de aanpak van geweld in huiselijke kring. Deze afspraken gaan niet alleen over de manier waarop meldingen van kindermishandeling en huishoudelijk geweld worden aangepakt, maar ook over de vraag hoeveel de gemeenten gaan bijdragen.