Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Verkoop station afgeketst door eigendomsfout

LISSE – St(r)andplaats Nederzandt kwam enkele maanden geleden met het plan om van het voormalige station van Lisse een pannenkoekenrestaurant te maken. Dit idee werd warm omhelsd door Kasteel Keukenhof en ook de toenmalige uitbater John Nederstigt ging met deze nieuwe ontwikkeling akkoord. Hij runde het restaurant LiZz en liet zich uitkopen. Maar plotsklaps ging de verkoop niet door: een deel van het terras bleek namelijk eigendom te zijn van ProRail.
Een belangrijk onderdeel van de verkoop was het perron, dat bij het oude stationnetje hoort. Edwin de Beukelaar van Nederzandt had er rekening mee gehouden, dat hier 70 terrasstoelen op konden staan. Een voorlopig koopcontract werd enige maanden geleden opgesteld tussen Kasteel Keukenhof en Nederzandt en niets leek een mooie deal in de weg te staan.
Tot Herman Hollander van Kasteel Keukenhof een email kreeg van ProRail, met de aankondiging dat overwogen wordt om de rails te verleggen ten koste van een meter van het perrongedeelte. Hollander informeerde, dat dit geen goed idee zou zijn, omdat dit ten koste zou gaan van het terras. Immers, dat terrein werd al 19 jaar gebruikt door de uitbater. Vervolgens hebben zowel ProRail als Hollander de kadasterkaarten bekeken en bleek dat het perron eigendom was van ProRail.
Hollander zegt hierover: ‘Niemand heeft dat geweten. Het is slordig, maar het is niet anders. De Stichting Oud Lisse huurde het ooit van de NS en verhuurde het vervolgens weer aan Nederstigt.’ Met de nieuwe informatie over het eigendomsrecht nam Hollander contact op met De Beukelaar. Die was niet blij met het nieuws; het bedrijf had namelijk erop gerekend, dat op het terras 70 stoelen konden staan, maar plots viel de helft van dat aantal plaatsen weg. De Beukelaar zegde daarop de deal af. Eerder al liet hij hierover weten: ‘Ik baal hier flink van, want de plannen waren fantastisch.’ Zijn woordvoerder Michel Pater informeert: ‘De zaken bleken anders dan was voorgesteld. We dachten dat we het perron meegekocht hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Deze zaak is afgesloten met gesloten portefeuilles en we hebben ‘no hard feelings’.’
De grootste financiële gevolgen zijn voor Kasteel Keukenhof. Met het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst werd Nederstigt als uitbater uitgekocht. Hollander vertelt niet om hoeveel geld het gaat, maar het zal geen gering bedrag zijn geweest. Nu moet Kasteel Keukenhof op zoek naar een nieuwe huurder en dat is niet zo gemakkelijk in deze tijd. Maar Hollander ziet de positieve kant: ‘Zolang we geen huurder hebben, nemen we het stationnetje op in onze locatieverhuur en kan het gebruikt worden voor trouwerijen of vergaderingen.’