Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Geen nieuwe gemeentefusie

KAAG EN BRAASSEM – Een gemeentelijke fusie met Nieuwkoop is ook na de gemeenteraadsverkiezingen niet aan de orde. Dat laat burgemeester Marina van der Velde desgevraagd weten.
In de gemeente hebben veel mensen het idee, dat de politiek bewust niet over een nieuwe gemeentelijke fusie praat, totdat de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart achter de rug zijn. Maar de burgemeester stelt, dat een gemeentefusie ‘geen onderwerp van discussie’ is. ‘Ik heb van de raad terecht de opdracht gekregen om je als Kaag en Braassem te oriënteren op zinvolle samenwerking met gemeenten in de omgeving. Ik blijf me hard maken voor een zelfstandig Kaag en Braassem, maar wel blijven we zoeken naar verdergaande vormen van samenwerking. Bijvoorbeeld waar het gaat om gezamenlijk belastingen te innen. We zijn hier nog niet zover om ambtenarenapparaten samen te voegen.’
De gemeenten Noordwijk en Katwijk hebben hun milieuafdelingen samengevoegd en maken gezamenlijk gebruik van één milieustraat. Dat zijn ontwikkelingen waar Kaag en Braassem ook mogelijk actie op gaat ondernemen met de eigen buurgemeenten. ‘Zo groeien we steeds meer toe naar een regiegemeente, aldus de burgemeester. Wethouder Wendelien Tönjann van Oegstgeest noemt fusie ‘de optimale vorm van samenwerking’, maar daar is Van der Velde het niet mee eens. Ook is ze fel tegenstander van de suggestie om de gemeente Kaag en Braassem weer op te splitsen en delen ervan te laten aansluiten bij een andere gemeente: ‘Het opnieuw splitsen van een eenmaal samengevoegde gemeente blijft altijd nadelig. Ik ben er niet van overtuigd dat vergroting van een gemeente ook goedkoper zal zijn en een verbetering zou betekenen.