Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2013

PictureCheck verovert de wereld

 
LISSE – Op een dag zit je met twaalf vrienden bij elkaar een beetje te klooien en plots komt één van deze jongens op een idee dat mogelijk levensveranderende gevolgen kan hebben. Dat is precies wat Bob Jonkheer en Johan de Mooij en hun maten twee jaar geleden overkwam. Het gevolg van deze dag is de realisatie van PictureCheck; een fotospel voor de smartphone. Deze game heeft de Duin- en Bollenstreek al razendsnel veroverd en nu is het wachten op de rest van de wereld.
Jonkheer herinnert zich de bewuste dag nog goed: ‘We zaten met z’n twaalven in de groep. Iemand zei: ‘De één bedenkt een onderwerp en de rest moet er een foto van maken. In no time werden het spel en de regels verzonnen. Niet snel daarna kregen we eredivisie, waaraan honderd mensen deelnamen. De volgende stap was de oprichting van allerlei nieuwe groepen, zoals een aparte vrouwenploeg, sportersgroep en vriendengroepen.’
De jongens hadden al snel door, dat ze een bijzonder spel bedacht hadden. Iemand geeft op zijn smartphone bijvoorbeeld het woord ‘Paraplu’ door en dan kunnen de anderen in zijn groep een foto van een paraplu maken. Degene die dat het eerst doet, krijgt zes punten en ook de verzinner van het woord pakt drie punten mee. Foute ideeën voor een foto worden afgestraft door de overige groepsleden met een ‘duimpje omlaag’ en dat kost weer punten. Op deze manier ‘strijd’ je tegen de overige groepsleden en dat maakt het spel zo verslavend, lacht De Mooij. Op iedere foto moet de pink van de maker staan: dat is niet alleen het symbool – pinky – van het spel zelf, maar is ook het bewijs dat er alleen zojuist gemaakte foto’s gebruikt worden.
In eerste instantie werd het spel gespeeld via Whatsapp, maar de twaalf hadden hogere ambities; ze wilden hun eigen game uitbrengen met een eigen app. Na gesprekken met enkele IT-kenners, leek dit plan dood te bloeden, tot plotseling het bedrijf ITNEXT enthousiast reageerde en aanbood ook te investeren in het idee. De rest van het bedrag werd door de twaalf initiatiefnemers zelf bijgelegd en hiervoor hebben ze een speciale VOF (AppDozijn; twaalf vrienden en dertien ideeën) opgezet en een zakelijke bankrekening geopend.
Het spel is een paar maanden geleden op de markt gebracht en binnen de kortste keren speelden al 5.000 mensen het gratis PictureCheck. En met groot enthousiasme, want het is bij PictureCheck ook mogelijk om te reageren op andermans foto. Jonkheer: ‘Je sociale contacten worden hier ook door verbeterd. Ik spreek mijn nicht normaal nooit, maar nu heb ik wel contact met haar. Dit is een spel voor jong en oud. Niet alleen kinderen vanaf veertien jaar, maar ook mensen van boven de 50 genieten hier van.  Je kunt het spelen met je familie, collega’s, klasgenoten, voetbalelftal of een vriendengroep.