Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Tegen komst van blokkendoos

 
LISSE – Een blokkendoos die dienst moet doen als kantoor krijgt niet de goedkeuring van de leden van de monumentencommissie, zo bleek maandag 9 december. Herman Hollander had namens het landgoed Keukenhof gevraagd of dit kantoorgebouw geplaatst mocht worden achter het zogeheten ‘Speelhuis.
Het bewuste gebouwtje staat op dit moment in Hengelo (Twente) en zou heel goed dienst kunnen doen als ‘tijdelijk’ kantoorgebouw, zo was het argument. Maar de commissieleden waren hier niet blij mee. Ze hekelden het uiterlijk van het gebouwtje en vonden het niet passen bij de overige gebouwen op het landgoed. Bovendien twijfelden ze eraan of dit kantoorgebouw ‘tijdelijk’ of ‘blijvend’ geplaatst zou worden.
‘Een tijdelijke bebouwing kan alleen, als je aantoont dat het gaat om een tijdelijke behoefte. Maar de functie is een kantoorgebouw en dat is een permanente behoefte’, zo stelde ambtenaar José Feijen. Ook het feit dat de kantorendoos zo dicht bij het rijksmonument ‘het Speelhuisje’ komt te staan zorgde niet voor warme gevoelens bij de commissieleden. Voorzitter Suzanne Herben bekeek hoe groot het geheel was: een oppervlakte van vijftien bij vijftien meter en een maximale hoogte van zeven meter. ‘We zijn al niet blij dat er een kantorengebouw mag komen volgens het bestemmingsplan, maar de afmetingen moeten binnen de vastgelegde grenzen zijn en er mag met geen centimeter overheen gegaan worden.’
Ze bekritiseerde de architectuur van het geplande kantorengebouw: ‘Dit gaat niet goed. Het is iets wat uit Hengelo komt en bij een sportcomplex staat. Als ik kijk naar het Lisser Art museum en de eisen daarvoor; waarom komen ze dan met zo’n gebouwtje aanzetten?! Bovendien staat het heel dicht bij het Speelhuisje. Het advies is negatief. We zien dit als een niet-tijdelijk bouwwerk. Gezien de kwaliteit van het rijksmonument en de aanwezige gebouwen en de kwaliteit die wij geëist hebben van het museum, komt dit kantorenpand niet overeen met de kwaliteitseisen.’