Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Bezuinigingen bedreigen brandweer

 
LISSE – De bezuinigingen van de rijksoverheid zullen niet aan het brandweerkorps voorbijgaan. Deze waarschuwing uitte clustercommandant Edo Groenendijk, in zijn speech aan de brandweerlieden die hij vrijdagavond 9 februari namens de districtscommandant hield. De avond stond in het teken van het huldigen van de brandweermannen en –vrouwen die zich al meer dan 10, 15 en 25 jaar inzetten voor de gemeenschap. Maar duidelijk werd wel dat donkere rookwolken zich samenpakken boven het korps en wellicht ook de kazerne van Lisse.
Vincent Scheurwater, ploegchef van de post  Lisse, liet weten dat 2013 een ‘redelijk goed jaar was’, met 216 uitrukken. Hieronder bevonden zich 78 brandmeldingen en 52 gevallen van hulpverlening. Ook wordt het korps Lisse steeds meer ingezet voor hulpverlening in de buurtgemeenten. In maart wordt  zelfs en convenant afgesloten voor het hulp verstrekken aan de regio Kennemerland. De brandweerlieden zelf worden ook strenger gecontroleerd op hun inzet, onder meer me de beschikbaarheidsapp. Via deze methode wordt bijgehouden, hoe vaak de vrijwilligers zich ook daadwerkelijk inzetten. Scheurwater: ‘Het is een handig hulpmiddel, maar ook wel een belasting. Maar we zijn er in het belang van de burger en we kozen er zelf voor om bij de brandweer te gaan. Dan moeten we er ook voor gaan. Net zoals je ook verplicht bent op een voetbalclub om aan wedstrijden en trainingen te doen. Alleen zijn onze werktijden nogal op onregelmatige tijden.’ Overigens halen de meeste vrijwilligers een opkomstpercentage van 80% en sommigen zelfs 100%. ‘Qua opkomsttijd scoren we goed en worden we alleen overtroffen door een enkele beroepspost’, aldus Scheurwater.
De ploegchef waarschuwde de mensen wel voor zelfoverschatting: ‘Sociale media liggen op de loer en asociaal gedrag wordt genadeloos op internet gezet. Hier is in Lisse geen sprake van. Maar enkele weken geleden waren we bij een brand de teams 1 en 2 even kwijt. We zijn niet immuun voor hitte en rook; dat is onze valkuil. Het gaat om leven en dood: hoe ver ga jij voor een slachtoffer en hoe ver ga je voor een collega?’
Hierna kregen de brandweerlieden van de plaatsvervanger van de districtscommandant de mededeling dat er flinke veranderingen te wachten staan. ‘We moeten efficiënter gaan werken. We kunnen het niet alleen met oneliners doen. Bestuurders hebben bezuinigingsopgaven gekregen en we zullen die opgaven ook realiseren. In 2018 moeten alle brandweerkorpsen aan een strengere norm voldoen. We moeten 600.000 euro per jaar bezuinigen. Het is nog niet bekend wat de effecten zijn voor Lisse, maar de aankomende jaren zullen de veranderingen ook voor deze kazerne voelbaar zijn. Er zijn maar weinig kazernes die zo’n entourage hebben als hier in Lisse en er komt mogelijk een materieelspreidingsplan.’ Na een korte peptalk van burgemeester Lies Spruit kreeg een aantal brandweerlieden door haar een oorkonde opgespeld.