Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Column

Vis
Hebt u ook het gevoel dat de verkiezingscampagnes nog echt van start moeten gaan, waarde columnlezer? Natuurlijk; iedere politieke partij is actief op Facebook en Twitter en hier en daar zijn de wensbomen en droomboeken over wat de inwoners willen, al opgedoken. Maar vooralsnog is het vlees noch vis wat we voorgeschoteld krijgen.
Tijdens de verkiezingstijd gaat het er niet om, dat de partijen er achter moeten komen wat de bevolking wil. Daar hebben de politici vijf jaar de tijd voor gehad, om dat te weten te komen. Het is een beetje laat om twee maanden voorafgaand aan de verkiezingen te vragen: ‘En wat wilt u dat er voor de gemeente / uw dorpskern / uw sportclub gedaan wordt?’
Nee, de echte campagnestrijd begint pas op vrijdag 31 januari. Dan moeten de huidige vier politieke partijen, die nu in de gemeenteraad zitten, zich verantwoorden over alles wat ze het afgelopen halve decennium wel en niet gepresteerd hebben. De avond gaat niet voor niets de geschiedenis in als ‘verantwoordingsdebat’. Deze avond, die vanaf 20:00 uur plaats vindt in het Rabobankgebouw ’t Oog in Roelofarendsveen, is in feite het meest belangrijke moment van de hele campagneperiode. Dit is namelijk hét evenement waarbij u als inwoner uw zegje kunt doen, grieven kunt spuien of – en dat is ook mogelijk – uw complimenten kunt geven.
Aan de lijsttrekkers van VVD, CDA, SVKB en PvdA is dan de taak toebedeeld om zich niet in een verbale hoek te laten drukken. Maar zal de discussie zich die avond beperken tot kreten als: ‘Ja, er zijn fouten gemaakt in Braassemerland, maar we hebben er lering uit getrokken’ of: ‘Er komen veel taken op ons af en de inwoners moeten meer zelf gaan doen’? Gaap en geeuw...
Zie het als uw taak, geachte columnlezer, om van dit verantwoordingsdebat een mooie gebeurtenis te maken. Bereid u goed voor en laat u zich niet met een kluitje het riet in sturen!
JOEP DERKSEN