Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2014

Laatste kans voor Bollenstreekraad

JOEP DERKSEN
LISSE – De gemeenteraden van de Bollen4 (Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout) mogen zich de komende jaren bezig houden met zaken als paspoorten, subsidies, de invulling van bouwprojecten en verkeerssituaties. De écht belangrijke besluiten vallen echter in de Bollenstreekraad. Woensdag 26 februari moeten de leden van de vier gemeenteraden aangeven of zij instemmen met het proces over de inperking van hun bevoegdheden. Dinsdag 18 februari presenteerden Adri de Roon (lid van de stuurgroep) en Leon Floor (voorzitter Klankbordgroep) de zogeheten Contourennota.
‘We zijn toe aan de volgende stap’, aldus De Roon. Kort gezegd komt het er op neer, dat de Bollenstreekraad zal bestaan uit vijf raadsleden van iedere deelnemende gemeente. De raadsleden uit Teylingen hebben iets meer in de melk te brokkelen, omdat zij een veel grotere gemeente vertegenwoordigen. Waar de Bollenstreekraadsleden uit Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout elk 4 stemmen hebben, vertegenwoordigen de Teylingse Bollenstreekraadsleden 5 stemmen per persoon. Besluiten worden genomen op basis van een 60%-meerderheid, dus kunnen twee gemeenten niet de twee andere gemeenten ‘gijzelen’.
Volgens het voorstel gaat de Bollenstreekraad zich met de vijf domeinen (economische zaken, sociaal domein, openbare orde en veiligheid, infrastructuur en ruimtelijke ordening) en 36 afspraken uit het zogeheten ‘Valentijnsoverleg’ gaat bezig houden. De lokale gemeenteraadsleden mogen zich dan voornamelijk bezig  houden met de lokale invulling van de Bollenstreekraadsbesluiten. Dat gaat niet van vandaag op morgen, de politici mogen zelf bepalen met welke snelheid deze overdracht van bevoegdheden gaat. En mochten na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart de lokale partijen de macht grijpen, die zich tegen de Bollenstreekraad keren, dan kunnen zij alsnog uit deze structuur stappen.
Overigens wordt er flink geïnvesteerd in de Bollenstreekraad; voor onder meer ambtelijke ondersteuning gaat het om 1,1 miljoen euro voor de vier gemeenten samen. Vorige week maakten Noordwijk en Katwijk bekend dat zij ook intensiever gaan samenwerken, maar dat deze samenwerking geld zal opleveren. De Roon: ‘Verdienen is nooit een uitgangspunt geweest. Het gaat om samenwerken. Als je meer taken op je gaat nemen, zijn hier ook meer kosten aan verbonden.’
Floor: ‘In de klankbordgroep zijn verschillen waar het gaat om tempo en ambitie. Het gaat hier om ambitie. Je kunt starten vanaf een heel laag niveau, waarbij je een heel hoog niveau als einddoel hebt. Dit besluit gaat over de vraag of je een gemeenschappelijke regeling gaat optuigen vanaf 1 januari 2015. Je moet de ambitie uitstpreken om meer naar iets anders toe te groeien. Met meer ambitie en meer integraal.’ De Roon besluit: ‘Ik kan me voorstellen, dat raadsleden niet bij ieder punt staan te juichen. Men kan van mening verschillen, maar er moet worden afgewogen en vervolgens moet een weloverwogend besluit worden genomen.’