Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 april 2014

Inspraak aan de voorkant

 
JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De vijf politieke partijen PRO, SVKB, CDA, D66 en VVD zijn het er over eens, dat inwoners meer invloed moeten hebben over veel gemeentelijke plannen. En dan gaat het niet om de ‘invloed achteraf’, waarbij de mensen ook nog een eitje mogen leggen als ruimtelijke ontwikkelingsplannen al voor 95% zijn voorgekookt. Voortaan moeten nieuwe ontwikkelingen, die ingrijpen op het leven van grote groepen inwoners, juist van tevoren met die inwoners besproken worden.
Door de inbreng van deze inwoners kan de gemeente gebruik maken van de plaatselijke kennis en worden de plannen zo opgesteld, dat de mensen die er de jaren daarna mee geconfronteerd worden, er ook vrede mee hebben. Of er zelfs blij mee zijn. De grotere inspraak- en meebepalingsmogelijkheden leiden er wellicht ook toe, dat er minder bezwaarschriftprocedures worden gestart richting gemeentelijke plannen.
De fractievoorzitters van de partijen presenteerden vrijdag 28 maart een ‘uitgangspuntenakkoord’ over deze nieuwe manier van besturen. Hoe de toekomstige coalitie er ook uit gaat zien, en welke wethouders worden aangesteld, alle partijen zijn de komende vier jaren gebonden aan dit uitgangspuntenakkoord. Fractievoorzitter Floris Schoonderwoerd (PRO) verwoordde de gedachtegang van alle partijen. ‘De komende periode willen we gebruik kamen van de kennis van de inwoners aan de voorkant van het proces. We streven naar een akkoord op hoofdlijnen. Het coalitieprogramma  zal niet tot drie cijfers achter de komma worden opgesteld. Op die manier kunnen besluiten worden genomen met wisselende meerderheden. Ik ben er trots op dat we de campagnestrijdbijl zo snel hebben kunnen begraven.’
Roel Terraneo (D66) vulde aan: ‘Dit uitgangspuntenakkoord gaat nog verder dan de participatiedemocratie die door de Noordwijkse burgemeester Lokker wordt voorgesteld. Waar het gaat om bijvoorbeeld  ruimtelijke plannen, leggen we geen opties voor aan de bevolking, maar leggen de inwoners opties voor aan de gemeente.’ Het is echter de gemeenteraad die hier besluiten over neemt.
De kracht van dit voorstel is, dat niet iedere inwoner zijn mening gaat geven over willekeurig welk onderwerp dan ook. Inwoners van Oud Ade  wordt bijvoorbeeld niet gevraagd om mee te praten over ontwikkelingen in Leimuiden. Overigens wordt niet over ieder plan de mening gevraagd van de bevolking. ‘Er komt geen participatieproject bij negentig procent van de collegebesluiten’, aldus Schoonderwoerd. 'Het gaat om besluitvormingstrajecten die grote invloed hebben, zoals het opknapen van de openbare weg.’ Yvonne Peters (VVD) vult aan: ‘Of waar het gaat om afvalinzameling, zaken in de openbare ruimte, de uitvoering van de 3D (drie decentralisaties, JD) en bestemmingsplannen. We kijken wat we met het beschikbare geld kunnen doen en gaan niet met z’n allen achter een voorstel aanrennen om een golfslagbad te realiseren.’
De adviesraden blijven nadrukkelijk bestaan om aan de voorkant mee te praten, maar ook anderen mogen bij dit inspraakproces aanschuiven. Afhankelijk van het onderwerp zal de gemeente inspraakavonden organiseren of overleg voeren met belangengroeperingen. Maar zijn de inwoners zelf hier wel klaar voor? De politici zijn er van overtuigd, dat dit wel zo is. ‘Ik ga daar helemaal van uit’, stelt Terraneo.