Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2014

Kant aan de zijkant

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > De geloofsbrieven van twintig van de 21 gemeenteraadsleden zijn goedgekeurd: zij mogen de komende vier jaar de inwoners vertegenwoordigen in de lokale en regionale politiek. Maar de door het volk gekozen Lyna Kant (SBN) krijgt dinsdag 25 maart vooralsnog geen toestemming om plaats te nemen in een raadszetel. Als zelfstandig onderneemster heeft ze een werkrelatie  met de gemeente en daarom moet ze van een meerderheid van de gemeenteraad eerst toestemming vragen aan Gedeputeerde Staten om te mogen functioneren als stem van de inwoners..
De regels van de gemeentewet laten niet toe dat een raadslid ‘tegen beloning werkzaamheden verricht buiten dienstbetrekking ten behoeve van de gemeente’. Als beheerder van sporthal De Vlinder onvangt Kant echter geld voor haar werkzaamheden, dus is er sprake van een mogelijke overtreding van de regels, op het moment dat Kant zou worden aangesteld als raadslid, zo vond een meerderheid van de gemeenteraad. Zij wilden geen risico lopen en drongen er op aan, dat Kant aan Gedeputeerde Staten vraagt om ontheffing te krijgen voor artikel 15 uit de Gemeentewet. Pas als Kant deze ontheffing krijgt,  kan ze als gemeenteraadslid geïnstalleerd worden. Voorlopig blijft de zetel van Kant leeg en heeft SBN één stem minder in de gemeenteraad.